Starten met anticonceptie

anticonceptie-testimonials

De pil is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland. Elke dag, behalve in de stopweek, slik je een pil om een zwangerschap te voorkomen. Overweeg je om de anticonceptiepil te gebruiken? Hier lees je hoe je begint met het slikken van de pil.

Starten met de pil: zo doe je dat

Om te beginnen met de anticonceptiepil neem je contact op met je huisarts. Aan de hand van een aantal vragen stelt jouw huisarts vast welke soort pil het beste bij jou en je situatie past. Je arts schrijft vervolgens een recept uit waarmee je de anticonceptiepil bij de apotheek op kunt halen. Je kunt het beste starten met de pil op de eerste dag van je menstruatie. Zo ben je direct beschermt tegen zwangerschap. Een anticonceptiepil neem je iedere dag op een vast tijdstip in. Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen. Dit noemen we de stopweek. De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang.

Beginnen met de pil als je niet ongesteld bent

Je kunt ook beginnen met de pil als je niet ongesteld bent. Het nadeel is dat de anticonceptiepil dan de eerste 7 dagen nog niet veilig is. Wanneer je in die periode gemeenschap hebt moet je een aanvullend voorbehoedsmiddel gebruiken, zoals een condoom.

Wisselen van pil?

Slik je al een anticonceptiepil, maar wil je graag een andere gaan gebruiken? Lees alles over switchen van anticonceptie.

Opnieuw beginnen met de pil?

Ben je eerder gestopt met het slikken van de anticonceptiepil, maar wil je nu weer opnieuw beginnen? Lees alles over herstarten met de pil.

Starten na de zwangerschap

Wil je starten met de anticonceptiepil na je zwangerschap? Lees alles over starten met anticonceptie na de bevalling.

Welke anticonceptiepil kies je?

Er zijn twee verschillende typen anticonceptiepillen verkrijgbaar:

Binnen deze categorieën vind je nog meer varianten. Binnen de combinatiepillen heb je bijvoorbeeld één fase pillen, meer fasen pillen en combinatiepillen zonder stopweek. Bespreek samen met jouw arts welke anticonceptiepil het beste bij jou past.

De ervaring van Emma

Een halfjaar geleden leerde Emma haar vriend kennen. Echt een leuke jongen! Ze waren meteen superverliefd, dus Emma wilde snel een anticonceptiemethode gaan gebruiken. Leuk hoor, een baby, maar nog niet voor Emma. Op onderzoek uit dus naar alle mogelijkheden. Ze keek rond op het internet en kwam ontzettend veel verschillende anticonceptiemethoden tegen. Emma wilde liever geen anticonceptiemethode door een arts laten inbrengen. Ze wilt namelijk zo veel mogelijk zelf kunnen bepalen wanneer haar menstruatie komt. Haar zus gebruikt een anticonceptiering. Deze voldoet in principe ook aan de voorwaarden van Emma, maar ze durft de stap nog niet te zetten. Emma heeft uiteindelijk besloten om met haar huisarts in gesprek te gaan over de combinatiepil. Omdat ze de pil misschien nog wel tientallen jaren zal slikken, helpt haar arts haar met het bepalen van welke pilsoort het beste bij haar past. Zo kan ze met een gerust gevoel aan de pil beginnen. Tot nu toe bevalt het erg goed! Ze vindt het helemaal niet vervelend om elke dag de anticonceptiepil te slikken. Bovendien vindt ze het fijn dat ze zelf invloed op haar menstruatie uit kan oefenen.

Meer weten over de anticonceptiepil?

Wil je meer lezen over de pil als anticonceptiemethode? Bekijk dan onze pagina over de anticonceptiepil.