Chat met een apotheker!

Een kinderwens

De eerste stap als je zwanger wil worden is meestal stoppen met je anticonceptie. Dit betekent dat je cyclus gaat veranderen en daarbij ook je lichaam. Maar wat kan je precies verwachten als je stopt met je anticonceptie? En hoelang van te voren moet je stoppen om zwanger te kunnen worden? Hier lees je alles wat je moet weten.

Stoppen met anticonceptie

Wanneer je een kinderwens hebt en dus besluit te stoppen met je anticonceptie zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe lang het duurt voordat je weer zwanger kunt worden, hangt af van de soort anticonceptie die je gebruikt. Als je stopt met het gebruiken van condooms of je spiraaltje laat verwijderen, kun je meteen zwanger raken. Bij het stoppen met de pil, anticonceptiepleister en vaginale ring kan dit na ongeveer 7 dagen weer. Bij het hormoonstaafje moet je wachten tot je eerste menstruatie is geweest. Gebruik je de prikpil? Dan keert de vruchtbaarheid 13 of 14 weken na het laatste gebruik weer terug.

Wil je graag bekijken hoe lang het duurt voor je vruchtbaarheid terugkeert als je stopt met anticonceptie? Klik dan op de onderstaande button.

Vergelijk de methoden

Gun je lichaam wat tijd

Je menstruatiecyclus zal niet meteen weer regelmatig zijn zodra je stopt met je anticonceptie. Je lichaam heeft tijd nodig om de natuurlijke cyclus weer te herstellen. Je kunt last krijgen van lichamelijke kwaaltjes, zoals hoofdpijn, buikpijn, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen. Maar geen zorgen, deze ongemakken verdwijnen meestal vanzelf weer zodra je lijf weer gewend is aan je hormonale cyclus.

Vanaf wanneer ben ik vruchtbaar?

In principe kun je zwanger worden vanaf het moment dat je weer een eisprong hebt. Dit is meestal twee weken voor je volgende menstruatie. Om dit te bepalen ga je uit van je cyclusduur. Deze duurt 21 tot 35 dagen, met een gemiddelde van 28 dagen. Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en duurt tot de dag voor je volgende menstruatie. Wanneer je weer een eisprong hebt kan wel verschillen per anticonceptie vorm die je hiervoor gebruikt. Via onderstaande knop kun je zien hoelang dit duurt per methode.

Bekijk wanneer je weer vruchtbaar bent

Heb je vragen over stoppen met je anticonceptiemethode of zwangerschap? Neem dan contact op met je huisarts. Samen kunnen jullie het uitgebreid over jouw situatie hebben.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Na het stoppen met de pil ben je vrijwel meteen weer vruchtbaar. Als je de pil een keer vergeten bent en je hebt onbeschermde gemeenschap gehad, kun je al zwanger raken. De eisprong en menstruatie kunnen ieder moment weer op gang komen. Als je niet zwanger wilt worden, moet je na het stoppen met de pil dus een andere methode van anticonceptie gebruiken.

Onderzoek heeft aangetoond dat methoden met oestrogenen niet gebruikt mogen worden als je borstvoeding geeft, maar de pil zonder oestrogeen, het anticonceptiestaafje en het koperspiraal wel. Van deze middelen is namelijk bewezen dat ze geen negatieve invloed hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de moedermelk of de groei van de baby. Ook van de prikpil en het hormoonspiraaltje wordt geen risico voor de baby verwacht. Het plaatsen van een spiraal in de periode van borstvoeding kan gepaard gaan met een verhoogde kans op perforatie van de baarmoeder. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de anticonceptiemethoden die je kunt gebruiken als je borstvoeding geeft.

Welke methode past bij jou?

Ga voorbereid naar je huisarts

Bereid je goed voor op het gesprek. Vergelijk methoden met elkaar of vul de handige keuzehulp in en zet de belangrijkste dingen alvast op een rijtje voor jezelf.