Chat met een apotheker!

Voor het eerst ongesteld

Je bent net voor het eerst ongesteld geworden en je vraagt je af wat je te wachten staat. Je zult merken dat er verschillende veranderingen plaatsvinden in je lichaam; zoals buikpijn, hoofdpijn en dat je misschien stemmingswisselingen hebt. Vanaf nu zul je ongesteld worden en ben je vruchtbaar. Hét moment om na te denken over je anticonceptie. Dat vraagt om meer informatie en uitleg. Hier lees je alles wat je moet weten.

Je eerste menstruatie

Er komt een tijd als je in de puberteit zit dat je voor het eerst ongesteld wordt. Er komt dan een soort slijmachtig bloed uit je vagina. Dit duurt ongeveer 5 dagen. Wanneer je voor het eerst ongesteld wordt kan het een aantal jaar duren voor je dit regelmatig elke maand wordt.

Er zijn een aantal symptomen waaraan je kan merken dat je ongesteld bent, zoals buikpijn, hoofdpijn en misschien stemmingswisselingen. Vanaf het moment dat je voor het eerst ongesteld wordt, ben je vruchtbaar. Dat betekent dat je lichaam klaar is om kinderen te krijgen. Daarom zul je jezelf moeten beschermen om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Er zijn verschillende anticonceptiemethoden die je hiertegen kunnen beschermen.

 

 

Voor het eerst ongesteld & anticonceptie

Als je voor het eerst ongesteld bent geworden, kan het goed zijn om na te denken over je anticonceptie. Er zijn veel verschillende methoden beschikbaar. Voordat je start met anticonceptie is het belangrijk om te weten welke methode het beste bij jou past. Dit doe je door samen met je huisarts te overleggen en jouw situatie te bespreken. Aan de hand van een paar vragen kan je huisarts je het juiste advies geven. Meer weten over welke soorten anticonceptie er zijn? En wat het precies is? Dat lees je door te klikken op de onderstaande button.

Alles over anticonceptie

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Welke anticonceptie je het beste kunt gebruiken, verschilt per persoon. Er bestaan verschillende anticonceptiemethoden met specifieke eigenschappen en kenmerken. Doe de check en denk alvast na over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past. Zo ga je goed voorbereid naar je zorgverlener.

De anticonceptiemethoden in Nederland zijn onder te verdelen in 8 categorieën:

In onderstaande tabel vind je een overzicht van diverse methoden om je te beschermen tegen zwangerschap.

Grafiek_2_V2_Check

Anticonceptie is een verzamelnaam voor alle methoden en middelen die je beschermen tegen zwangerschap. Anticonceptiemethoden worden ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd.

Welke methode past bij jou?

Ga voorbereid naar je huisarts

Bereid je goed voor op het gesprek. Vergelijk methoden met elkaar of vul de handige keuzehulp in en zet de belangrijkste dingen alvast op een rijtje voor jezelf.