Chat met een apotheker!

Het leven van een twintiger

Als twintiger sta je aan het begin van een nieuwe fase in je leven. Je bent officieel volwassen en wordt steeds zelfstandiger. Misschien gebruik je al een tijd anticonceptie en is het de eerste keer dat je er bewust over nadenkt wat het is en wat dit doet met je lichaam. Het kan daarom zomaar zo zijn dat je opnieuw over je anticonceptie wilt nadenken, bijvoorbeeld omdat je wensen en behoeften zijn veranderd. Er zijn tal van mogelijkheden voor jou als twintiger.

Anticonceptie in je twintiger jaren

In je twintiger jaren beleef je veel veranderingen in je leven. Je bent bezig met studeren of werken, je hebt je eigen woonplek, gaat regelmatig uit of ontmoet veel nieuwe mensen. Dat kan er ook voor zorgen dat je (opnieuw) gaat nadenken over je anticonceptie. Je bent benieuwd wat het precies met je lichaam doet en of je wel de juiste anticonceptie gebruikt. Of misschien maak je nog geen gebruik van anticonceptie en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn. Hoe dan ook, je wil meer te weten komen over (je huidige) anticonceptie. We raden je aan een afspraak te maken met je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen je meer vertellen over de verschillende soorten anticonceptie en welke methode past bij jouw wensen en behoeften. Het is belangrijk om te weten dat anticonceptie niet alleen gebruikt wordt om zwangerschap te voorkomen.

Je eigen keuzes maken

In je twintiger jaren ben je verantwoordelijk voor je eigen seksuele gezondheid en is het aan jou om de juiste anticonceptie te gebruiken. Want de juiste anticonceptie helpt je om je leven te plannen en je eigen keuzes te maken. Ook kan het je helpen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen of om je menstruatiecyclus te reguleren. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je over een tijdje kinderen wil. Er zijn verschillende anticonceptiemethoden die hiervoor geschikt zijn en er zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op de keuze van je anticonceptie. Welke anticonceptie bij je past, hangt dus echt af van je wensen en behoeften.

Verschillende soorten anticonceptie

Er zijn verschillende soorten anticonceptie beschikbaar, zoals de anticonceptiepil, de anticonceptiepleister, de vaginale ring, het anticonceptiestaafje, het spiraaltje, verschillende barrièremethoden en de prikpil. Elk type anticonceptie heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om te weten waarvoor je anticonceptie wil gebruiken. Het kan fijn zijn om je alvast in te lezen in de verschillende soorten anticonceptie die we in Nederland kennen. Dit kan je alvast een idee geven en op weg helpen. Hieronder lees je alles over anticonceptie.

Alles over anticonceptie

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Bij de keuze van je anticonceptie is de reisduur één van de factoren die je in overweging moet nemen. Als je bijvoorbeeld enkele jaren naar het buitenland gaat, kan het onprettig zijn als je regelmatig een apotheek moet zoeken voor het bestellen van de pil, pleister of ring of als je elke 3 maanden bij de arts een injectie van de prikpil nodig hebt. Wellicht is het anticonceptiestaafje (drie jaar bescherming met een staafje in je arm) of het spiraaltje (vijf of tien jaar bescherming met een spiraal in je baarmoeder) een goede optie. Aan de andere kant is bij een minder lange reis van bijvoorbeeld twee weken, de dagelijkse pil, wekelijkse pleister of  de maandelijkse ring misschien wel een betere optie voor jou.

Iedereen heeft wel eens gehoord van de pil die je iedere dag moet slikken. Tegenwoordig zijn er echter ook anticonceptiemiddelen waar je niet iedere dag aan hoeft te denken. Sommige van deze moderne methoden kun je zelf nemen of inbrengen, sommige worden door de arts ingebracht. Kijk zelf maar eens naar de opties in onderstaande tabel. Als je meer wilt lezen over een specifieke anticonceptiemethode, kun je de optie ‘methoden’ selecteren in de navigatiebalk van deze website.

Van alle anticonceptiemethoden beschermt alleen het condoom tegen SOA’s. Bij nieuwe of wisselende seksuele contacten wordt geadviseerd altijd een condoom te gebruiken om jezelf tegen SOA’s te beschermen.

Welke methode past bij jou?

Ga voorbereid naar je huisarts

Bereid je goed voor op het gesprek. Vergelijk methoden met elkaar of vul de handige keuzehulp in en zet de belangrijkste dingen alvast op een rijtje voor jezelf.