Opnieuw starten met anticonceptie

Of je nu graag zwanger wilde worden, je relatie over was of je gewoon even helemaal geen anticonceptie meer wilde: je had vast een goede reden om met anticonceptie te stoppen. Wil je nu weer opnieuw beginnen met de pil of een andere vorm van anticonceptie? Hier lees je alles wat je moet weten.

Opnieuw beginnen met de pil

Opnieuw starten met de anticonceptiepil gaat niet anders dan de eerste keer dat je begon met de pil slikken. Op starten met de pil vind je alle informatie die je nodig hebt.

Opnieuw beginnen met de anticonceptiepleister

Wanneer je minimaal een maand geen anticonceptie met hormonen hebt gebruikt, plak je de eerste anticonceptiepleister op de eerste dag van je menstruatie op je huid. Vervolgens vervang je de pleister elke week op dezelfde dag. Wanneer je begint met het plakken van de eerste pleister op dag 1 van je menstruatie, ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Als je tijdens je menstruatie, maar na de eerste dag begint met het plakken van de eerste pleister, dan moet er gedurende 7 dagen aanvullend een barrièremiddel (bijvoorbeeld een condoom) worden gebruikt.

Opnieuw beginnen met de anticonceptiering

Opnieuw starten met de anticonceptiering doe je het beste op de eerste dag van je menstruatie. De ring beschermt je dan direct tegen zwangerschap. Als je tussen de 2e en 5e dag van de menstruatie begint met de anticonceptiering dan moet je 7 dagen aanvullend een barrièremiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Opnieuw beginnen met de prikpil

Je arts dient de injectie toe tijdens je menstruatie. De prikpil beschermt je dan direct.

Opnieuw beginnen met het anticonceptiestaafje

Op één van de eerste 5 dagen van je menstruatiecyclus plaatst je arts het anticonceptiestaafje in je arm. Je bent dan meteen beschermd. Wanneer het staafje later wordt ingebracht dan moet je 7 dagen aanvullend een barrièremiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Opnieuw beginnen met het spiraaltje

Bij zowel het koperspiraaltje als het hormoonspiraaltje ben je direct beschermd indien deze binnen 7 dagen na je eerste menstruatiedag wordt geplaatst. Indien hiervan wordt afgeweken moet je 7 dagen aanvullend een barrièremiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Starten na de zwangerschap

Wil je weer starten met anticonceptie na je zwangerschap? Lees alles over starten met anticonceptie na de bevalling.

De ervaring van Femke

Zo’n 2 jaar geleden was Femke er even helemaal klaar mee. Voor haar geen man meer, dacht ze. Ze was na de scheiding meteen gestopt met de pil. Het was een emotionele en heftige periode. Na een tijdje kwam ze in een wat rustiger vaarwater. Ze liep Chris tegen het lijf en het klikte meteen. Ze hebben het eerst nog rustig aan gedaan, vooral voor de kinderen. Maar binnenkort gaan ze samenwonen. Omdat Femke nu weer een vaste relatie heeft, wil ze weer starten met hormonale anticonceptie. Eerst dacht ze aan anticonceptie waar je een paar jaar geen omkijken meer naar hebt, zoals een anticonceptiestaafje of spiraaltje. Maar ze wil binnen een paar jaar misschien nog een kindje van Chris. Daarom lijkt de pil haar de beste oplossing. Chris vindt dat Femke een anticonceptiemiddel moet kiezen waar ze zich prettig bij voelt. ‘Het is jouw lichaam’, zegt hij. Uiteindelijk heeft Femke voor de combinatiepil gekozen, zodat ze haar menstruatie zelf kan regelen en makkelijk kan stoppen wanneer ze opnieuw zwanger wil worden.