Deze pagina is er speciaal voor moeders van puberdochters. Want wanneer een tienerdochter toe is aan seks, kan dat voor moeders best even slikken zijn. Tijd om met elkaar te praten over anticonceptie. Wat is er allemaal mogelijk? Wat past het beste bij jouw dochter? En kan ze de verantwoordelijkheid aan en vergeet ze bijvoorbeeld haar pil niet elke dag te slikken?
Kans op vergeten?
Het is belangrijk om te bespreken of je puberdochter de verantwoordelijkheid met betrekking tot anticonceptiegebruik aankan. Want wanneer je tiener een sloddervos is, is de dagelijkse pil misschien niet de beste optie. De anticonceptiepil vraagt namelijk om discipline. Je moet elke dag rond dezelfde tijd een pil slikken. Het is belangrijk dat je dochter doorheeft dat het risico op zwangerschap bij het vergeten van de pil daadwerkelijk aanwezig is. Maar dit geldt ook voor andere anticonceptiemethoden.
Anticonceptiemethoden met risico op vergeten
Bij de onderstaande anticonceptiemethoden draagt je dochter zelf de verantwoordelijk voor het goed gebruiken van anticonceptie:
- Barrièremethoden (elke keer tijdens het vrijen)
- De anticonceptiepil (elke dag)
- De anticonceptiepleister (elke week)
- De anticonceptiering (elke maand)
Anticonceptiemethoden zonder risico op vergeten
Bij niet betrouwbaar gebruik van anticonceptie, zijn de onderstaande methoden misschien een uitkomst. Deze anticonceptiemethoden worden namelijk door een arts of verloskundige toegediend:
- De prikpil (elke 3 maanden)
- Het anticonceptiestaafje (elke 3 jaar)
- Het spiraaltje (elke 5, 6 of 10 jaar)
Bescherming tegen soa’s
Het enige voorbehoedsmiddel dat beschermt tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) is het condoom.
De ervaring van Anja en Kim
Kleine meisjes worden groot. Zo ook Kim, de puberdochter van Anja. Kim heeft sinds een tijdje een vriendje en kwam op een dag met de mededeling: ‘mam, ik wil aan de pil’. Dat was even schrikken voor Anja. Maar ze vond het wel erg fijn dat haar dochter haar in vertrouwen nam en zo open durft te zijn. De pil is een betrouwbare anticonceptiemethode, maar dan moet je wel elke dag op dezelfde tijd een pil slikken. Kim is geen sloddervos, maar juist ontzettend georganiseerd. Zij en haar moeder Anja vonden de anticonceptiepil daarom de juiste optie. Ook omdat Kim het een fijne bijkomstigheid vindt dat je met de pil makkelijk je ongesteldheid uit kunt stellen wanneer je op vakantie gaat bijvoorbeeld. Samen maakten ze een afspraak bij de huisarts. De dokter stelde tijdens een gesprek vast welke anticonceptiepil het beste bij Kim past. Anja drukte Kim wel op het hart dat ze altijd een condoom moet gebruiken wanneer ze in de toekomst geen vaste relatie zou hebben, want dat is de enige methode waarmee ze ook beschermt is tegen soa’s.