Chat met een apotheker!

Sterilisatie man

Sterilisatie wordt beschouwd als een definitieve vorm van anticonceptie. Na het steriliseren ben je als man onvruchtbaar en kan je geen kinderen (meer) krijgen. Benieuwd hoe het werkt? Lees alles over sterilisatie bij de man.

Wat is sterilisatie man?

Een mannelijke sterilisatie wordt gezien als een definitieve vorm van anticonceptie. Dat wil zeggen dat je na de toepassing geen kinderen (meer) zou kunnen krijgen. Hoewel de kans op zwangerschap na de ingreep zeer klein is, is het niet 100% uit te sluiten.

Hoe werkt sterilisatie bij de man?

Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders afgesloten, zodat er geen zaadcellen meer doorheen kunnen. De operatie vindt in het ziekenhuis plaats. Je wordt plaatselijk verdoofd in de balzak. Vervolgens maakt de arts een sneetje van ongeveer één centimeter. Via dit sneetje worden de uiteinden van de zaadleiders doorgesneden, ingekort en dichtgemaakt. Met een oplosbare hechting wordt het wondje in de balzak gehecht. Daarna is de andere balzak aan de beurt.

Na de ingreep kun je nog steeds een zaadlozing krijgen. Het enige verschil na een sterilisatie is dat er geen zaadcellen meer in het sperma aanwezig zijn. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten en je mag direct naar huis. Je mag een week geen lichamelijk zwaar werk doen. Ook wordt sporten of fietsen afgeraden. De eerste vijf dagen na de ingreep is het beter om niet te vrijen of te masturberen zodat er geen bloedvaatjes opengaan.

Na de sterilisatie duurt het ongeveer 2 tot 3 maanden tot er geen zaadcellen meer in het zaadvocht zitten. Het duurt dus nog even voordat je echt onvruchtbaar bent. In de tussentijd moet je een andere vorm van anticonceptie blijven gebruiken zoals bijvoorbeeld een condoom.

Is sterilisatie een optie voor mij?

Omdat het als een definitieve vorm van anticonceptie wordt beschouwd, wordt het alleen toegepast als je er zeker van bent dat je geen kinderen (meer) wilt. We raden je daarom aan je te laten informeren over deze ingreep door een specialist. Het kan namelijk voorkomen dat je spijt krijgt van de sterilisatie. Alleen een arts kan bepalen of het ongedaan maken van de sterilisatie in jouw geval uitgevoerd kan worden en hoe groot de kans op vruchtbaarheid zal zijn.

Heeft de sterilisatie invloed op mijn seksleven?

De operatie heeft geen invloed op je seksleven. Zo blijft het gevoel hetzelfde en zal je ook zoals gewend klaarkomen. Het enige verschil hierbij is dat je niet langer zaadcellen in je zaadvocht zal hebben.

De kans op bijwerkingen na een sterilisatie is vrij klein. Mogelijke bijwerkingen of klachten kunnen zijn:

  • Bloeduitstortingen op de huid rond de penis en de balzak. Dit kan een vervelend gevoel geven en zorgen voor zwelling. De klachten verdwijnen vanzelf.
  • Een drukkend gevoel op de ballen.
  • Een beschadiging van de bloedvaten die naar de ballen lopen, waardoor de ballen kleiner kunnen worden.
  • Het wondje kan tijdens het herstellen nog nabloeden. Als deze ontstoken lijkt, bijvoorbeeld doordat deze rood en dik wordt of er pus uitkomt moet je direct contact opnemen met je arts.

Ervaar je klachten of twijfel je? Neem dan altijd contact op met je (huis)arts.

Wil je meer weten over de sterilisatie bij een man of een hersteloperatie? Neem dan contact op met je arts. Samen kunnen jullie de voor- en nadelen bespreken. Alleen samen met een arts kan worden bepaald of sterilisatie mogelijk is en welke methode in jouw situatie het meest geschikt is.

 

Ik wil meer weten over de soorten anticonceptie

Veelgestelde
vragen
sterilisatie man

Heb je een vraag over sterilisatie man? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

 

Veelgestelde vragen

Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders onderbroken zodat er geen zaadcellen meer in de prostaat terecht kunnen komen. Sperma bestaat uit zaadvocht en zaadcellen. De zaadballen zijn verantwoordelijk voor het produceren van zaadcellen die vervolgens worden opgeslagen in de bijballen. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen samen met het zaadvocht via de zaadleiders en urinebuis naar buiten. Bij een sterilisatie worden de zaadleiders doorgesneden zodat er geen zaadcellen meer doorheen kunnen.

De operatie vindt in het ziekenhuis plaats en gebeurt onder een plaatselijke verdoving die in de balzak wordt geïnjecteerd. Vervolgens maakt de arts een sneetje van circa 1 centimeter in de balkzak. Via dit sneetje maakt de arts de zaadleider los, snijdt deze door, haalt een klein stukje zaadleider weg en bindt de uiteinden van de zaadleiders af. Met een oplosbare hechting wordt het wondje in de balzak gehecht. Hierna zal de arts de procedure aan de andere zijde herhalen. Na de ingreep van ongeveer 15 minuten mag je direct naar huis.

Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie die doorgaans alleen wordt toegepast als je geen kinderen (meer) wilt. Na het steriliseren ben je blijvend onvruchtbaar. Het is dus belangrijk dat je deze beslissing weloverwogen neemt. Zowel mannen als vrouwen kunnen gesteriliseerd worden.

Welke methode past bij jou?

Ga voorbereid naar je huisarts

Bereid je goed voor op het gesprek. Vergelijk methoden met elkaar of vul de handige keuzehulp in en zet de belangrijkste dingen alvast op een rijtje voor jezelf.