Chat met een apotheker!

Sayana Press

De prikpil Sayana Press is een oestrogeenvrije anticonceptie die je arts middels een prik toedient in je dij of (onder)buik. Hierna is het 13 weken effectief in het beschermen tegen zwangerschap. Sayana Press is een oestrogeenvrije anticonceptie. Lees alles over Sayana Press.

Wat is Sayana Press prikpil?

Sayana Press is een oestrogeenvrije anticonceptiemethode in de vorm van een prik. Sayana Press beschermt je 13 weken tegen zwangerschap. Het hormoon dat zich per Sayana Press prikpil bevindt, is:

  • 104000 microgram medroxyprogesteronacetaat (een progestageen)

Hoe gebruik ik Sayana Press?

Sayana Press prikpil wordt door je arts of medisch zorgverlener ingespoten in je dij of (onder)buik. Daarna ben je 3 maanden beschermt tegen zwangerschap en hoef je in deze periode niet na te denken over je anticonceptie. Je hebt geen invloed op je ongesteldheid. Overslaan of uitstellen gaat niet. Ook is het goed om te weten dat je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven wanneer je de prikpil gebruikt. Als je stopt met dit type prikpil kan je na 13 weken weer vruchtbaar zijn. Wel kan het 4 tot 12 maanden duren voordat je menstruatie terug komt.

Kenmerken

Sayana Press is een anticonceptiemethode waarbij je maar één keer in de 3 maanden aan je anticonceptie hoeft te denken. Ook is het een oestrogeenvrije anticonceptie en zit er maar 1 hormoon in de prikpil.

Is Sayana Press geschikt voor mij?

Sayana Press prikpil is minder geschikt voor jongeren onder de 18 jaar. Dit is vanwege de onbekende langetermijneffecten van botverlies door het gebruik van de prikpil tijdens een belangrijke periode voor botgroei. Bespreek met je huisarts of Sayana Press voor jou geschikt is.

Bijwerkingen Sayana Press

Ieder geneesmiddel kan bijwerkingen veroorzaken. Zo ook de prikpil Sayana Press. De vaakst voorkomende bijwerkingen zijn onregelmatig bloedverlies, het wegblijven van de menstruatie, hoofdpijn en zelden migraine en het vasthouden van vocht. Al betekent het niet dat je hier last van krijgt. Alle mogelijke bijwerkingen van Sayana Press prikpil vind je in de bijsluiter.

Eigenschappen

Elke 14 weken

Geleidelijke afgifte van hormonen

Toediening door een arts of verpleegkundige

Je kunt je menstruatie niet plannen

Sayana Press

Stofnaam: medroxyprogeseronacetaat

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Sayana Press

Heb je een vraag over Sayana Press? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zoals alle geneesmiddelen kan Sayana Press bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

De werking van Sayana Press berust op het verlagen van de oestrogeenspiegel en andere hormoonspiegels. Een lage oestrogeenspiegel kan er echter ook toe leiden dat de botdichtheid afneemt. Bij vrouwen die Sayana Press gebruiken, is de botdichtheid vaak lager dan bij vrouwen van dezelfde leeftijd die Sayana Press nooit hebben gebruikt. De effecten van Sayana Press zijn het grootst in de eerste 2 tot 3 jaar van het gebruik. Na deze periode stabiliseert de botdichtheid. Wanneer het gebruik van Sayana Press wordt gestaakt, lijkt enig herstel op te treden. Het is nog niet mogelijk om te zeggen of Sayana Press het risico op osteoporose (zwakke botten) en botbreuken op latere leeftijd vergroot.

 

De volgende factoren vergroten het risico op het ontwikkelen van osteoporose op latere leeftijd. Als een van de volgende situaties op jou van toepassing is, vertel dat dan aan je arts of apotheker voordat je met Sayana begint. Een andere anticonceptiemethode kan dan wellicht geschikter voor je zijn.

  • Chronisch alcohol- en/of tabaksgebruik.
  • Chronisch gebruik van geneesmiddelen die de botmassa kunnen verminderen, bijvoorbeeld middelen tegen epilepsie of middelen gebruikt bij bepaalde huidziekten, allergische aandoeningen of astma (steroïden).
  • Lage body mass index (BMI) of eetstoornis, bijvoorbeeld anorexia nervosa of boulimia.
  • Een eerdere breuk die met weinig kracht (niet door een val) is veroorzaakt.
  • Osteoporose komt veel in je familie voor.

Tieners (tot 18 jaar)

Normaal gesproken groeien de botten van tieners snel en worden ze steeds sterker. Hoe sterker de botten zijn wanneer de volwassen leeftijd wordt bereikt, hoe groter de bescherming tegen osteoporose op latere leeftijd is. Aangezien het gebruik van Sayana kan leiden afname van de botdichtheid bij tieners op het moment dat ze eigenlijk zouden moeten groeien, kan het effect vooral in deze leeftijdsgroep belangrijk zijn. De botten herstellen zich wanneer het gebruik van Sayana wordt gestaakt, maar het is nog niet bekend of de botdichtheid hetzelfde wordt als wanneer Sayana niet was gebruikt.

Overleg daarom met je arts of een andere vorm van anticonceptie misschien beter geschikt voor je is, voordat je Sayana gaat gebruiken.

Je kunt je botten helpen sterk te houden als je regelmatig gewichtsdragende lichaamsbeweging neemt en een gezond eetpatroon hebt. Dat betekent: producten met voldoende calcium (bijvoorbeeld zuivelproducten) en vitamine D (bijvoorbeeld vette vis).

Met Sayana Press kun je je menstruatie niet uitstellen en ook niet vervroegen. Dit in tegenstelling tot de combinatiepil, de anticonceptiepleister of de anticonceptiering. Reden hiervoor is dat je met Sayana Press geen stopweek hebt.