Chat met een apotheker!

Depo-Provera

Depo-Provera is een oestrogeenvrije anticonceptiemethode die door een arts wordt toegediend met een prik in je bovenarm of bilspier. We noemen deze vorm van anticonceptie ook wel de prikpil. De prikpil is bedoeld om 12 weken te beschermen tegen zwangerschap. Lees alles over Depo-Provera.

Wat is Depo-Provera prikpil?

De prikpil kent verschillende soorten, Depo-Provera is daar een van. Deze oestrogeenvrije prikpil gebruik je om zwangerschap te voorkomen. Eén injectie Depo-Provera beschermt je tot wel 12 weken tegen zwangerschap. Het hormoon dat zich per Depo-Provera injectie bevindt, is:

  • 150000 microgram medroxyprogesteronacetaat (een progestageen)

Hoe gebruik ik Depo-Provera?

Depo-Provera prikpil (150 mg) is een injectie die je arts in je bovenarm of bilspier zet. Eén prik beschermt je 12 weken tegen zwangerschap. Tijdens deze 3 maanden hoef je niet over je anticonceptie na te denken. Je hebt geen stopweek. Dat betekent ook dat je jouw menstruatie niet kan overslaan of verschuiven. Daarnaast kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven wanneer je de prikpil gebruikt.

Als je stopt met dit type prikpil kan je na 13 weken weer vruchtbaar zijn. Wel kan het 4 tot 12 maanden duren voordat je menstruatie terug komt.

Kenmerken

Met Depo-Provera hoef je maar één keer in de 3 maanden aan je anticonceptie te denken. Daarnaast is het een oestrogeenvrije anticonceptiemethode. Dat betekent dat er maar 1 hormoon in de prikpil zit.

Is Depo-Provera prikpil geschikt voor mij?

De prikpil is voor jongeren onder de 18 jaar minder geschikt. Dit is vanwege de onbekende langetermijneffecten van botverlies door het gebruik van de prikpil tijdens een belangrijke periode voor botgroei. Vraag jij je af of Depo-Provera voor jou werkt? Ga het gesprek aan met je huisarts en kijk of deze prikpil iets voor jou is.

Bijwerkingen Depo-Provera

De prikpil kan net als alle andere soorten anticonceptie bijwerkingen veroorzaken. De bijwerkingen die vaak voorkomen zijn onregelmatig bloedverlies, het wegblijven van de menstruatie, hoofdpijn en zelden migraine en het vasthouden van vocht. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat jij hier last van krijgt. Alle mogelijke bijwerkingen van Depo-Provera anticonceptie vind je in de bijsluiter.

Eigenschappen

Elke 12 weken

Geleidelijke afgifte van hormonen

Toediening door een arts of verpleegkundige

Je kunt je menstruatie niet plannen

Depo-Provera

Stofnaam: medroxyprogeseronacetaat

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over
Depo-Provera

Heb je een vraag over Depo-Provera? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang het duurt voordat je weer zwanger kunt worden, verschilt per vrouw en wordt niet bepaald door hoe lang je de prikpil hebt gebruikt. Je normale vruchtbaarheidsniveau zal terugkeren wanneer het effect van de laatste Depo-Provera-injectie is uitgewerkt. Bij de meeste vrouwen is dat 5 tot 6 maanden na de laatste injectie. Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil. Het is mogelijk om zwanger te raken in de eerste maand na het missen van een injectie.

Zoals alle geneesmiddelen kan Depo-Provera bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Depo-Provera een effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de prikpil op de juiste manier gebruikt. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.