Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
Zarelle

Op zoek naar een anticonceptie zonder oestrogeen? De Zarelle minipil bevat enkel het hormoon desogestrel en kan je beschermen tegen zwangerschap. Vind hier alle veelgestelde vragen over Zarelle.

In de hierna genoemde situaties mag je geen Zarelle gebruiken. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen voordat je met Zarelle begint. Je arts raadt je dan misschien een ander type pil aan of een heel andere (niet-hormonale) methode van anticonceptie.

 • Je allergisch bent voor één van de stoffen in dit geneesmiddel.
 • Je trombose hebt. Trombose is de vorming van een bloedstolsel waardoor een bloedvat kan worden afgesloten (bijvoorbeeld in een been [diepveneuze trombose] of in de longen [longembolie]).
 • Je geelzucht hebt (gele verkleuring van de huid) of een ernstige leveraandoening, of je hebt dit gehad, en je leverfunctie is nog niet normaal.
 • Je een vorm van kanker hebt die gevoelig is voor geslachtshormonen, zoals sommige soorten van borstkanker, of er bestaat een vermoeden dat je dit hebt.
 • Je onverklaarbare bloedingen uit de vagina hebt.
 • Bij overgevoeligheid voor pindanoten of soja.

Mocht een van de genoemde situaties ontstaan terwijl je Zarelle al gebruikt, dan moet je onmiddellijk stoppen en contact opnemen met je arts. Gebruik in de tussentijd een andere, niet-hormonale anticonceptiemethode.

Neem Zarelle elke dag ongeveer op dezelfde tijd te worden ingenomen, zodat de periode tussen twee tabletten altijd 24 uur bedraagt. De eerste tablet dient op de eerste dag van de menstruatie te worden ingenomen. Vervolgens dient dagelijks steeds één tablet te worden ingenomen, ongeacht het mogelijk optreden van bloedingen. Na de laatste blister dient de volgende dag meteen met een nieuwe blister te worden begonnen. 

Als je Zarelle bent vergeten, volg dan de instructies pil vergeten. Als je vaker je pil vergeet omdat je hier dagelijks aan moet denken, bedenk dan dat er ook niet-dagelijkse anticonceptiemethoden beschikbaar zijn.

Nee, je kunt met Zarelle je menstruatie niet uitstellen of overslaan als je niet ongesteld wilt worden. 

Nee, je kunt met Zarelle de begindag van je menstruatie niet verschuiven.

Tijdens het gebruik van Zarelle kunnen met onregelmatige tussenpozen vaginale bloedingen optreden. Het kan hierbij gaan om spotting (enkele druppeltjes) waarvoor niet eens maandverband nodig is, of om een zwaardere bloeding, die lijkt op een lichte menstruatie en waarvoor wel maandverband nodig is. Het is ook mogelijk dat u helemaal geen bloedingen krijgt. De onregelmatige bloedingen betekenen niet dat de bescherming tegen zwangerschap van Zarelle is afgenomen. In het algemeen hoeft je geen actie te ondernemen, ga gewoon door met het innemen van Zarelle. Als het bloedverlies echter ernstig of langdurig is, dan moet je contact opnemen met je arts. 

Tijdens het gebruik van Zarelle kunnen de vaginale bloedingen onregelmatig zijn. Het kan ook zijn dat u helemaal geen bloedingen meer krijgt. Als je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last hebt gehad van overgeven en ook geen andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je gerust met de volgende strip verdergaan. Het is dan onwaarschijnlijk dat je zwanger bent. 

Je kunt met Zarelle stoppen wanneer je maar wilt. Als je niet zwanger wilt raken, vraag dan aan je arts om advies met betrekking tot andere betrouwbare methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen. Als je stopt omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Als je stopt met Zarelle omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Zoals alle geneesmiddelen kan Zarelle bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Zarelle heeft de volgende eigenschappen:

 • Dagelijks
 • Je kunt je menstruatie niet overslaan, uitstellen of verschuiven
 • Je moet elke dag aan je anticonceptie denken
 • Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte
 • Zelf innemen
 • Je menstruatiepatroon kan veranderen bij gebruik
 • Geen stopweek

Je gebruikt Zarelle door elke dag een pil te slikken. Als de pilstrip op is, begin je gewoon weer aan een nieuwe strip. Je hebt dus geen stopweek.

Wanneer je begint met de eerste strip Zarelle hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zie onderstaande mogelijkheden.

Situatie 1: Je hebt de afgelopen maand geen anticonceptiepil gebruikt.

De eerste tablet dient op de eerste dag van de natuurlijke cyclus te worden ingenomen (dag 1 is de eerste dag van de menstruatie). Het is ook mogelijk om op dag 2-5 te beginnen maar in dat geval wordt aangeraden om tijdens de eerste 7 dagen van de eerste cyclus aanvullend een barrièremiddel te gebruiken. 

Situatie 2: Overschakeling van een andere combinatiepil, anticonceptiering of anticonceptiepleister

Begin met Zarelle op de dag nadat je de laatste werkzame tablet (de laatste tablet met werkzame bestanddelen) van je vorige pil hebt ingenomen. Begin, als je overschakelt van een gecombineerde vaginale anticonceptiering of anticonceptiepleister, op de dag van verwijdering, of volg het advies van je arts.

Situatie 3: Overschakeling van een andere methode met alleen progestageen

Je kunt van de ene op de andere dag overschakelen van een andere methode met alleen progestageen op Zarelle.

Situatie 4: Overschakeling van de prikpil, het anticonceptiestaafje of hormoonspiraaltje

Begin met Zarelle wanneer je anders de volgende injectie (prikpil) zou krijgen of op de dag waarop het staafje of spiraaltje wordt verwijderd. 

Situatie 5: Na een bevalling.

Als je bent bevallen, kunt u na 21 tot 28 dagen met Zarelle beginnen. Als je na dag 28 begint, moet u de eerste 7 dagen dat je Zarelle gebruikt een zogenaamde barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken. 

Als je borstvoeding geeft en een hormonale anticonceptiemethode wilt, wordt in principe een oestrogeenvrije anticonceptiemethode aanbevolen, zoals Cerazette, Delamonie, Zarelle, Implanon NXT, Depo-Provera, Sayana, Mirena of Kyleena. Deze middelen hebben namelijk geen negatieve invloed op de kwaliteit en kwantiteit van de borstvoeding of de ontwikkeling van de baby.

Situatie 6: Na een miskraam of abortus.

Volg het advies van je arts.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat een Zarelle effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Als je binnen 3-4 uur na het innemen van een Zarelle-tablet moet overgeven, of ernstige diarree krijgt, moet je zo snel mogelijk de volgende tablet innemen. Er is dan namelijk een kans dat de werkzame stoffen niet volledig in het lichaam worden opgenomen. Deze situatie is vergelijkbaar met het vergeten van een tablet. Indien mogelijk neem je de volgende tablet binnen 12 uur na het tijdstip waarop je normaal je pil inneemt. Als dit niet mogelijk is, of als de 12 uur al voorbij zijn, kun je het beste op de volgende link klikken en de instructies volgen: pil vergeten

Als je vaker last hebt van overgeven of diarree, bedenk dan dat er anticonceptiemethoden zijn waarbij dit geen invloed heeft op de werking:

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.