Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
minipil

Je bent op zoek naar meer informatie om te zien welk anticonceptiemiddel het beste bij je past. De minipil is een van de middelen die we in Nederland kennen. De minipil kan je beschermen tegen zwangerschap. Maar wat is het verschil tussen de ‘gewone’ pil en de minipil? Lees de veelgestelde vragen over de minipil.

Je kunt starten met een pil zonder oestrogeen, namelijk Cerazette, Delamonie of Zarelle, tussen de 21e  en 28e dag na de bevalling. Dit geldt ook als je borstvoeding geeft. Onderzoek heeft aangetoond dat deze pil geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit en de hoeveelheid van de borstvoeding. Ook is bewezen dat deze pil geen invloed heeft op de groei en ontwikkeling van de baby.

Als je later dan dag 28 na de bevalling start met het slikken van de pil, wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen dat je de pil gebruikt een barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) te gebruiken. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie.

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.