Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
prikpil

Je hebt gehoord over de prikpil en wilt graag meer informatie over deze anticonceptiemethode. Met de prikpil ben je drie maanden beschermd tegen een zwangerschap. We kennen in Nederland 2 soorten: Depo-Provera en Sayana Press. Lees hier de veelgestelde vragen.

De prikpil is een betrouwbare vorm van anticonceptie. De naam zegt het al: je laat deze vorm van anticonceptie door je arts toedienen met een prik. Eén injectie is voldoende om je 12 weken tegen zwangerschap te beschermen. Er vindt geen eisprong meer plaats en zaadcellen komen minder goed door het slijm van de baarmoederhals. De prikpil is in Nederland verkrijgbaar in 2 soorten. Depo-Provera werkt via een injectie in de spier van je bil of bovenarm en Sayana via een injectie onder de huid.

In de prikpil zit een vrouwelijk hormoon, progestageen, dat ervoor zorgt dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Bovendien beïnvloedt het hormoon de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan innestelen. Door de prikpil op de juiste manier te gebruiken, voorkom je dat je zwanger wordt.

Zodra het effect van de laatste injectie is uitgewerkt, zal je normale vruchtbaarheidsniveau terugkeren. Hoe lang dit duurt, verschilt per vrouw en wordt niet bepaald door hoe lang je de prikpil hebt gebruikt. Bij de meeste vrouwen is de prikpil 5 tot 6 maanden na de laatste injectie uitgewerkt. Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil. Het is mogelijk om zwanger te raken in de eerste maand na het missen van een injectie.

De prikpil beschermt 12 weken tegen zwangerschap. Na deze 12 weken moet je een nieuwe injectie laten toedienen. De prikpil werkt alleen als je de injectie op het juiste moment krijgt.

Als de periode tussen twee injecties langer is dan 13 weken, moet worden vastgesteld dat je niet zwanger bent en moet je gedurende 14 dagen na de injectie aanvullende anticonceptie gebruiken

Zoals alle geneesmiddelen kan ook de prikpil bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. De bijwerkingen zijn verschillend per soort prikpil. Op deze website vind je per soort prikpil een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen. Voor het volledige overzicht van bijwerkingen kun je in de bijsluiters van Depo-Provera of Sayana kijken.

De prikpil werkt vanaf de eerste injectie. Voordat je de eerste injectie krijgt, moet je zeker weten dat je niet zwanger bent. Het moment wanneer je voor de eerste keer een injectie krijgt, hangt af van het anticonceptiemiddel dat je daarvoor gebruikte.

Situatie 1: Je gebruikte hiervoor geen anticonceptie met hormonen

Je arts zal je de injectie tijdens de eerste 5 dagen van je menstruatie geven.

Situatie 2: Je gebruikte hiervoor een combinatiepil, de anticonceptiepleister of de anticonceptiering

Je arts zal je de injectie bij voorkeur op de eerste dag van de stopweek geven, uiterlijk op de dag na de stopweek.

Situatie 3: Je gebruikte hiervoor de minipil, het anticonceptiestaafje of het hormoonspiraaltje

De injectie kan op elke gewenste dag worden toegediend. Na het anticonceptiestaafje wordt de prikpil toegediend op de dag dat het volgende staafje ingebracht zou moeten worden of op de dag van verwijdering. Bij overschakelen van een anticonceptiestaafje of hormoonspiraal kan de prikpil op de dag waarop het volgende staafje of spiraaltje aangebracht zou moeten worden, (of op de dag van verwijdering) toegediend worden.

Situatie 4: Na een abortus in het eerste trimester

Volg het advies van je arts.

Situatie 5: Na een bevalling of na een abortus in het tweede trimester

Volg het advies van je arts.

Hoe lang het duurt voordat je weer zwanger kunt worden, verschilt per vrouw en wordt niet bepaald door hoe lang je de prikpil hebt gebruikt. Je normale vruchtbaarheidsniveau zal terugkeren wanneer het effect van de laatste Sayana Press-injectie is uitgewerkt. Bij de meeste vrouwen is dat 5 tot 6 maanden na de laatste injectie. Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil. Het is mogelijk om zwanger te raken in de eerste maand na het missen van een injectie.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat de prikpil een effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je deze op de juiste manier gebruikt. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Past je huidige anticonceptie nog bij je?

Niet zeker over je huidige methode?

Dan past een andere anticonceptiemethode misschien beter bij je. Zo zijn er verschillende methoden waarbij je niet elke dag aan je anticonceptie hoeft te denken. Dat scheelt weer stress. Je huisarts kan je hier meer over vertellen.