Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
sterilisatie man

Een mannelijke sterilisatie wordt gezien als een definitieve vorm van anticonceptie. Dat wil zeggen dat je na de toepassing geen kinderen (meer) zou kunnen krijgen. Hoewel de kans op zwangerschap na de ingreep zeer klein is, is het niet 100% uit te sluiten. Vind hier alle informatie over de sterilisatie van de man.

Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders onderbroken zodat er geen zaadcellen meer in de prostaat terecht kunnen komen. Sperma bestaat uit zaadvocht en zaadcellen. De zaadballen zijn verantwoordelijk voor het produceren van zaadcellen die vervolgens worden opgeslagen in de bijballen. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen samen met het zaadvocht via de zaadleiders en urinebuis naar buiten. Bij een sterilisatie worden de zaadleiders doorgesneden zodat er geen zaadcellen meer doorheen kunnen.

De operatie vindt in het ziekenhuis plaats en gebeurt onder een plaatselijke verdoving die in de balzak wordt geïnjecteerd. Vervolgens maakt de arts een sneetje van circa 1 centimeter in de balkzak. Via dit sneetje maakt de arts de zaadleider los, snijdt deze door, haalt een klein stukje zaadleider weg en bindt de uiteinden van de zaadleiders af. Met een oplosbare hechting wordt het wondje in de balzak gehecht. Hierna zal de arts de procedure aan de andere zijde herhalen. Na de ingreep van ongeveer 15 minuten mag je direct naar huis.

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.