Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
na bevalling

Niet alle anticonceptiemethoden zijn geschikt tijdens het geven van borstvoeding. Een oestrogeenvrije pil, prikpil, anticonceptiestaafje of spiraaltje kunnen tijdens de borstvoeding wel worden gebruikt. Twijfel je of de anticonceptie die je gebruikt invloed heeft op het geven van borstvoeding? Je kunt dit altijd navragen aan je zorgverlener of de bijsluiter raadplegen.

Onderzoek heeft aangetoond dat methoden met oestrogenen niet gebruikt mogen worden als je borstvoeding geeft, maar de pil zonder oestrogeen, het anticonceptiestaafje en het koperspiraal wel. Van deze middelen is namelijk bewezen dat ze geen negatieve invloed hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de moedermelk of de groei van de baby. Ook van de prikpil en het hormoonspiraaltje wordt geen risico voor de baby verwacht. Het plaatsen van een spiraal in de periode van borstvoeding kan gepaard gaan met een verhoogde kans op perforatie van de baarmoeder. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de anticonceptiemethoden die je kunt gebruiken als je borstvoeding geeft.

Geef je geen borstvoeding, dan wordt aangeraden om te starten tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Als je later dan dag 28 na de bevalling start met het slikken van de pil, wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen dat je de pil gebruikt een barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) te gebruiken. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie. Het gebruik van de combinatiepil wordt over het algemeen niet aangeraden zolang je borstvoeding geeft.

Als je geen borstvoeding geeft, kun je 4 weken na de bevalling starten met het gebruik van de  anticonceptiepleister. Als je later dan dag 28 na de bevalling start met het gebruik van de pleister, wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen dat je de pleister gebruikt een barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) te gebruiken. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie. Het gebruik van de anticonceptiepleister wordt in het algemeen niet aangeraden zolang je borstvoeding geeft.

Als u net bevallen bent, zal uw arts u waarschijnlijk aanraden te wachten tot uw eerste spontane menstruatie. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie. Het gebruik van de anticonceptiering wordt in het algemeen niet aangeraden zolang je borstvoeding geeft.

Geef je borstvoeding, dan is het aan te raden niet eerder dan 6 weken na de bevalling te starten. Geef je geen borstvoeding, dan hangt het advies af van het merk prikpil dat je gebruikt. Bij Sayana wordt geadviseerd om te starten binnen 5 dagen na de bevalling. Bij Depo-Provera moet de eerste injectie binnen vijf dagen worden gegeven.

 

Wanneer je na de bevalling kunt starten met Implanon NXT is afhankelijk van het feit of je wel of geen borstvoeding geeft. Onderzoek heeft laten zien dat het anticonceptiestaafje geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit en de hoeveelheid van de borstvoeding. Ook is aangetoond dat het gebruik geen invloed heeft op de groei en ontwikkeling van de baby.

Geef je borstvoeding, dan dient het staafje ingebracht te worden na de 4e week na de bevalling en wordt geadviseerd om tot 7 dagen na het inbrengen van het staafje ook een niet-hormonale anticonceptiemethode te gebruiken, bijvoorbeeld een condoom. Geef je geen borstvoeding, dan dient het staafje ingebracht te worden tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Wanneer je na de 4e week start met borstvoeding wordt geadviseerd tot 7 dagen na het inbrengen van het staafje ook een niet-hormonale anticonceptiemethode te gebruiken, bijvoorbeeld een condoom. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie.

Voor een koper– of hormoonspiraaltje geldt het volgende, of je nu wel of geen borstvoeding geeft: plaatsing na de bevalling moet in ieder geval worden uitgesteld tot de baarmoeder haar normale grootte weer heeft aangenomen en mag niet eerder dan 6 weken na de bevalling plaatsvinden. Wanneer het slinken van de baarmoeder langzamer verloopt, moet overwogen worden te wachten tot 12 weken na de bevalling. Als het inbrengen moeilijk is verlopen en/of bij ernstige pijn of bloedverlies tijdens of na het inbrengen, moet door middel van lichamelijk onderzoek en echografie perforatie van de baarmoeder worden uitgesloten.

Het spiraal heeft geen invloed op de kwaliteit van de borstvoeding. Onderzoek heeft laten zien dat het hormoonspiraaltje geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit en de hoeveelheid van de borstvoeding. Als je borstvoeding geeft, heb je wel een verhoogde kans op perforatie van de baarmoeder tijdens de inbrengprocedure.

Ja, als je net bevallen bent kun je een vrouwencondoom gebruiken.

Wanneer je na de bevalling kunt starten met anticonceptie is afhankelijk van het soort anticonceptie en het feit of je wel of geen borstvoeding geeft.

Geef je geen borstvoeding, dan wordt aangeraden om te starten tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Als je later dan dag 28 na de bevalling start met het slikken van de pil, wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen dat je de pil gebruikt een barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) te gebruiken. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie.

Het gebruik van de pil wordt over het algemeen niet aangeraden zolang je borstvoeding geeft. Pillen zonder oestrogeen, Cerazette, Delamonie of Zarelle zijn de enige pillen die geschikt zijn wanneer je borstvoeding geeft.

Ontdek hier de verschillen tussen alle anticonceptiemethoden

Vergelijk
anticonceptie
methoden

Iedereen is anders. De keuze voor een anticonceptiemethode is daarom ook per persoon verschillend. Wil je weten welke methode het beste bij jou past?

Vergelijk de methoden en ontdek het binnen een paar stappen.