Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
Seasonique

Zoek je informatie over de Seasonique pil? Wij hebben hier alle veelgestelde vragen verzameld over deze anticonceptiepil zonder stopweek, zoals hoe je deze pil gebruikt en de mogelijke bijwerkingen. Ontdek of deze methode van anticonceptie bij jou past.

Nee, met Seasonique word je in principe eens per 3 maanden ongesteld.

Zoals alle geneesmiddelen kan Seasonique bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Als je stopt met Seasonique omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Zoals alle geneesmiddelen kan Seasonique bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Seasonique heeft de volgende eigenschappen:

 • Dagelijks
 • Je moet elke dag aan je anticonceptie denken
 • Dagelijkse pieken en dalen in hormoonafgifte
 • Zelf innemen
 • Je wordt eens per 3 maanden ongesteld
 • Geen stopweek

Je gebruikt Seasonique door elke dag een pil te slikken. Je slikt telkens 84 dagen een roze pil, gevolgd door 7 dagen waarop je een witte pil slikt. Tijdens deze 7 dagen word je ongesteld. Dit is maar één keer in de 3 maanden. Je bent tijdens deze dagen ook nog steeds beschermd tegen zwangerschap. In één pilstrip zitten verschillend gekleurde tabletten met elk een andere samenstelling. Het is daarom belangrijk dat je de juiste kleur tablet op de juiste dag inneemt:

 • 84 roze pillen met 0,03 mg ethinylestradiol en 0,15 mg levonorgestrel
 • 7 witte pillen met 0,01 mg ethinylestradiol

Neem Seasonique iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in, zo nodig met wat water. Eén verpakking bestaat uit 3 strips (voor elke maand 1 strip). De eerste en tweede strip bevatten allebei 28 roze tabletten, de derde bevat 28 roze + 7 witte tabletten. Na 3 maanden, als je start met de witte pillen (die een lage dosis oestrogeen bevatten), hoort een bloeding te beginnen; de zogenaamde onttrekkingsbloeding. Begin op de 8e dag met de volgende verpakking, ongeacht of de bloeding dan al voorbij is of niet. Je slikt dus elke dag een pil, er is geen stopweek.

Als je Seasonique op deze manier gebruikt ben je, ook tijdens de 7 dagen dat je de witte pillen met een lage dosis oestrogeen slikt, beschermd tegen zwangerschap.

Nee, je kunt met Seasonique je menstruatie niet uitstellen. Met deze pil word je in principe eens per 3 maanden ongesteld.

Met alle pillen kan in de eerste paar maanden soms onverwacht bloedverlies optreden (spotting of doorbraakbloeding). Je kunt dan misschien niet zonder tampon of maandverband. Blijf in ieder geval je tabletten innemen. Het onregelmatige bloedverlies houdt meestal op als je lichaam eenmaal gewend geraakt is aan Seasonique (na ongeveer 1 verpakking). Als het langer duurt, erger wordt of weer opnieuw begint, moet je contact opnemen met je arts.

Als je na dag 84 niet ongesteld wordt, neem dan contact op met je arts. Heb je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last gehad van overgeven of diarree en ook geen andere geneesmiddelen gebruikt? Dan is het onwaarschijnlijk dat je zwanger bent. Toch is het belangrijk dat je arts je onderzoekt om dit vast te stellen.

Ga niet verder met de volgende verpakking Seasonique voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.

Je kunt met Seasonique stoppen wanneer je maar wilt. Als je niet zwanger wilt raken, vraag dan aan je arts om advies over andere betrouwbare methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen. Als je stopt omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Als je Seasonique bent vergeten, volg dan de instructies: pil vergeten. Als je vaker je pil vergeet omdat je hier dagelijks aan moet denken, bedenk dan dat er ook niet-dagelijkse anticonceptiemethoden beschikbaar zijn.

In de hierna genoemde situaties mag je geen Seasonique gebruiken. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen voordat je met Seasonique begint.

 • Als je een bloedstolsel in een bloedvat van de benen (diepe veneuze trombose, DVT), de longen (longembolie, PE) of een ander orgaan hebt, of je dit in het verleden hebt gehad.
 • Als je weet dat je een stoornis hebt die je bloedstolling beïnvloedt – bijvoorbeeld proteïne C-deficiëntie, proteïne S-deficiëntie, antitrombine-III-deficiëntie, factor V-Leiden of antistoffen tegen fosfolipiden.
 • Als je geopereerd moet worden of je bent gedurende lange tijd niet op de been.
 • Als je ooit een hartaanval of beroerte hebt gehad.
 • Als je angina pectoris hebt (een aandoening die hevige pijn in de borst veroorzaakt en een eerste verschijnsel van een hartaanval kan zijn) of een transiënte ischemische aanval hebt (TIA – voorbijgaande symptomen van een beroerte), of dit ooit hebt gehad.
 • Als je een van de volgende ziektes hebt, die het risico op een bloedstolsel in je slagaderen kunnen verhogen:
  • Ernstige diabetes met beschadiging van bloedvaten
  • Ernstig verhoogde bloeddruk
  • Een ernstig verhoogd vetgehalte in je bloed (cholesterol of triglyceriden)
  • Een aandoening die hyperhomocysteïnemie wordt genoemd
 • Als je een type migraine hebt dat “migraine met aura” wordt genoemd, of je dit hebt gehad.
 • Als je een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) hebt of je dit ooit hebt gehad.
 • Als je een leveraandoening hebt of dit ooit hebt gehad en je leverfunctie is nog niet normaal.
 • Als je een tumor in de lever hebt of dit ooit hebt gehad.
 • Als je borstkanker of kanker van de geslachtsorganen hebt of dit ooit hebt gehad of dit bij je wordt vermoed.
 • Als je een onverklaarde bloeding uit de vagina hebt.
 • Als je het kruidenpreparaat Sint-Janskruid gebruikt.
 • Als je allergisch bent voor één van de stoffen in dit geneesmiddel. Dit kan herkend worden aan jeuk, huiduitslag of zwelling.
 • Als je hepatitis C hebt en hiervoor geneesmiddelen gebruikt met ombitasvir/paritaprevir/ritovanir dasabuvir, glecaprevir/pibrentasvir en sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir gebruikt.

Mocht een van de genoemde situaties ontstaan terwijl je Seasonique al gebruikt, dan moet je onmiddellijk stoppen en contact opnemen met je arts. Gebruik in de tussentijd een andere, niet-hormonale anticonceptiemethode.

Wanneer je begint met de eerste strip Seasonique, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zie onderstaande mogelijkheden.

Situatie 1: Je hebt de afgelopen maand geen anticonceptiepil gebruikt

Begin met Seasonique op de eerste dag van de cyclus (de eerste dag van je menstruatie). Neem een tablet bij de betreffende dagaanduiding op de strip. Je mag ook op dag 2-5 van de cyclus beginnen, maar dan moet je in de eerste 7 dagen wel een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

 

Situatie 2: Overschakeling van een andere combinatiepil, anticonceptiering of anticonceptiepleister

Je kunt met Seasonique beginnen op de dag nadat je de laatste tablet van je vorige strip hebt genomen (dus zonder pauze). Als er bij je vorige pil ook niet-werkzame tabletten in de strip zitten, moet je meteen doorgaan na de laatste werkzame tablet van je vorige pil (als je niet weet welke dat is, vraag het dan aan je arts of apotheker). Je mag ook later beginnen, maar nooit later dan op de dag na afloop van de stopweek van je vorige pil (of na de laatste niet-werkzame (placebo) tablet van je vorige pil).

Als je een anticonceptiepleister of een anticonceptiering hebt gebruikt, vraag dan aan je arts wanneer je het beste met Seasonique kunt beginnen.

 

Situatie 3: Overschakeling van een methode met alleen progestageen

Je kunt van de ene op de andere dag overschakelen een van methode met alleen progestageen op Seasonique, maar je moet de eerste 7 dagen wél een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

 

Situatie 4:  Overschakeling van de prikpil, het anticonceptiestaafje of hormoonspiraaltje

Begin met Seasonique wanneer je anders de volgende injectie (prikpil) zou krijgen of op de dag waarop het anticonceptiestaafje of hormoonspiraaltje wordt verwijderd. Je moet de eerste 7 dagen echter wél een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

 

Situatie 5:  Na een bevalling

Als je geen borstvoeding geeft, kun je starten tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Als je later begint, gebruik dan de eerste 7 dagen van het gebruik van Seasonique aanvullende voorbehoedmiddelen, zoals een condoom.

Als je wel borstvoeding geeft en je een hormonale anticonceptiemethode wilt, wordt bij borstvoeding in principe een oestrogeenvrije anticonceptiemethode aanbevolen, zoals Cerazette, Delamonie, Zarelle, Implanon NXT, Depo-Provera, Sayana, Mirena of Kyleena. Deze middelen hebben namelijk geen negatieve invloed op de kwaliteit en hoeveelheid van de borstvoeding of de ontwikkeling van de baby.

 

Situatie 6:  Na een miskraam of abortus

Volg het advies van je arts.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Seasonique een effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt. Alle hormonale anticonceptiemiddelen zijn betrouwbaar. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Als je binnen 3-4 uur na het innemen van een Seasonique-tablet met werkzame stoffen (dus niet de witte tabletten) moet overgeven of ernstige diarree krijgt, moet je zo snel mogelijk een nieuwe tablet innemen. Er is dan namelijk een kans dat de werkzame stoffen niet volledig in het lichaam worden opgenomen. Deze situatie is vergelijkbaar met het vergeten van een tablet. Je kunt hiervoor de extra roze tablet uit de laatste rij in de verpakking gebruiken. Indien mogelijk binnen 12 uur na het tijdstip waarop je normaal je pil inneemt. Als dit niet mogelijk is, of als de 12 uur al voorbij zijn, klik dan op deze link en volg de instructies: pil vergeten

Als je vaker last hebt van overgeven of diarree, bedenk dan dat er anticonceptiemethoden zijn waarbij dit geen invloed heeft op de werking:

Welke methode past bij jou?

Ga voorbereid naar je huisarts

Bereid je goed voor op het gesprek. Vergelijk methoden met elkaar of vul de handige keuzehulp in en zet de belangrijkste dingen alvast op een rijtje voor jezelf.