Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
sterilisatie vrouw

Een vrouwelijke sterilisatie wordt beschouwd als een definitieve vorm van anticonceptie. Dat wil zeggen dat je na de toepassing onvruchtbaar bent en geen kinderen (meer) zou kunnen krijgen. Toch biedt het geen 100% garantie om nooit meer zwanger te worden. De kans op zwangerschap is wel erg klein. Bekijk hier de veelgestelde vragen over sterilisatie vrouw.

Bij de sterilisatie van een vrouw worden de eileiders afgesloten, zodat de zaadcellen van de man de eicel in de eierstok niet meer kunnen bereiken en bevruchten. De eierstokken zijn verantwoordelijk voor het aanmaken van eicellen. Twee weken voordat je ongesteld wordt komt er een eicel uit de eierstokken via de eileiders in de baarmoeder terecht. Wanneer er zaadcellen in de vagina komen, gaan deze via de baarmoeder naar de eileiders om vervolgens de eicel te bevruchten. Hierdoor kan er een zwangerschap ontstaan. Na het afsluiten van de eileiders kan het sperma de eicellen niet meer bereiken en bevruchten.

 

Sterilisatie van de vrouw wordt uitgevoerd door middel van een kijkoperatie via de buik. Voor deze operatie word je onder narcose gebracht. Vervolgens maakt de gynaecoloog twee kleine sneetjes: langs de rand van de schaamstreek en vlakbij de navel. Via het sneetje bij de navel wordt er lucht in de buikholte gepompt. De buikwand komt hierdoor bol te staan zodat de arts beter kan zien wat hij doet. Door het sneetje langs de rand van de schaamstreek schuift de gynaecoloog een ringetje of klemmetje over de eileiders. De eileiders kunnen ook dichtgebrand worden of geheel worden verwijderd. Zodra de eileiders zijn afgebonden wordt de lucht weer uit de buikholte gelaten en kunnen de sneetjes worden gehecht. Na de ingreep van ongeveer 30 minuten mag je meestal dezelfde dag weer naar huis. Wel moet je nog een keer terugkomen voor het verwijderen van de hechtingen.

Door het stoppen met je anticonceptie krijg je na een sterilisatie je eigen menstruatiecyclus terug. Veel vrouwen weten uit ervaring dat menstruatie bij gebruik van een hormonale anticonceptiemethode mogelijk korter duren, minder hevig, minder pijnlijk en regelmatiger zijn dan zonder gebruik van een hormonale anticonceptiemethode. Na een sterilisatie bestaat dus een kans dat je (weer) last krijgt van menstruatieproblemen.

Past je huidige anticonceptie nog bij je?

Niet zeker over je huidige methode?

Dan past een andere anticonceptiemethode misschien beter bij je. Zo zijn er verschillende methoden waarbij je niet elke dag aan je anticonceptie hoeft te denken. Dat scheelt weer stress. Je huisarts of bekwame verloskundige kan je hier meer over vertellen.