Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
menstruatie

Pijnlijke menstruatie is voor veel vrouwen reden om te starten met anticonceptie. Zowel de combinatiepil, de pil zonder oestrogeen, de anticonceptiepleister, de anticonceptiering, de prikpil, het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraal kunnen de pijnklachten bij de menstruatie verminderen. Een koperhoudend spiraaltje kan de pijnklachten verergeren.

Als je onregelmatig menstrueert of overmatig bloed verliest tijdens de menstruatie, kan het helpen om te starten met een combinatiepil, anticonceptiepleister of anticonceptiering. Een combinatiepil, anticonceptiepleister of anticonceptiering kan de hoeveelheid bloedverlies namelijk verminderen. Ook een hormoonspiraal of anticonceptiestaafje kan helpen als je een onregelmatig menstruatiepatroon hebt. Het nadeel van een hormoonspiraal en het anticonceptiestaafje is echter dat je menstruatiepatroon kan veranderen, in positieve óf negatieve zin (dat is vooraf niet vast te stellen).

Ga je binnenkort naar jouw zorgverlener om te praten over anticonceptie?

Ga voorbereid naar je zorgverlener

Help jezelf en jouw zorgverlener door je goed voor te bereiden. Anticonceptie is namelijk altijd maatwerk. Iedere vrouw is anders. Deze vragenlijst laat je alvast nadenken over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past.