Chat met een apotheker!

Mirena

Mirena is een hormoonspiraal. Deze anticonceptiemethode is 8 jaar werkzaam in het beschermen tegen zwangerschap.

Wat is een Mirena spiraal?

De Mirena spiraal biedt 8 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het is een soort ankertje dat in de baarmoeder wordt ingebracht. Hier geeft het spiraaltje een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af.

De Mirena spiraal bevat:

  • 52.000 microgram levonorgestrel (een progestageen)

Het spiraaltje geeft gemiddeld 20 microgram levonorgestrel per 24 uur vrij. Dit wordt geleidelijk wat minder met de tijd.

Hoe gebruik ik het Mirena spiraal?

Voor het laten plaatsen van een Mirena spiraal ga je naar je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Het beste is om dit te doen binnen 7 dagen na de start van je ongesteldheid. De spiraal is dan direct werkzaam tegen zwangerschap. Het plaatsen gaat snel, maar kan wel wat pijn met zich meebrengen. Daarom is het ook belangrijk om de rest van de dag rustig aan te doen.

Er zitten 2 draadjes aan het spiraaltje die uit de baarmoedermond hangen. Deze zijn nodig om het spiraal later weer te verwijderen. Doe dit nooit zelf.

Na het verwijderen van de spiraal ben je direct vruchtbaar en kun je zwanger worden.

Ongesteldheid

De hormonen in de Mirena spiraal zorgen voor minder bloedverlies bij je ongesteldheid. Het kan ook zijn dat je helemaal niet meer ongesteld wordt. Met de Mirena spiraal heb je geen controle over je ongesteldheid.

Bijwerkingen Mirena

Het gebruik van de Mirena spiraal kan bijwerkingen geven. Denk aan rugpijn en/of buikpijn, onregelmatig bloedverlies of een infectie van de baarmoeder. Alle mogelijke bijwerkingen van de Mirena spiraal vind je in de bijsluiter. In sommige gevallen mag je de Mirena spiraal niet gebruiken. Ook dit staat allemaal in de bijsluiter.

Eigenschappen

Om de 8 jaar vervangen

Geleidelijke hormoonafgifte

Je hoeft jarenlang niet te denken aan je anticonceptie

Je hebt geen invloed op je menstruatie

Mirena

Stofnaam: levonorgestrel

Download bijsluiter

Veelgestelde
vragen
over Mirena

Heb je een vraag over Mirena? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zoals alle geneesmiddelen kan Mirena bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Je vagina en baarmoedermond worden gedesinfecteerd en vervolgens wordt met een zogenaamde kogeltang de baarmoeder zo veel mogelijk gestrekt. Het Mirena spiraaltje wordt nu ingebracht. Dit duurt slechts enkele minuten. Het inbrengen kan gepaard gaan met pijn, bloedverlies en soms flauwvallen. In overleg met je arts kun je een plaatselijke verdoving krijgen of pijnstillers nemen voordat het Mirena spiraaltje wordt ingebracht. Omdat de pijn bij het inbrengen vaak vooral wordt veroorzaakt door het trekken aan de baarmoeder, is het innemen van een pijnstiller een uur voor de inbrengprocedure vaak effectiever dan een plaatselijke verdoving.

Mirena wordt bij voorkeur door een getrainde arts ingebracht. Je arts zal voor het plaatsen van een Mirena spiraaltje eerst een inwendig gynaecologisch onderzoek doen om bijvoorbeeld de grootte en ligging van de baarmoeder te bepalen en om zwangerschap uit te sluiten. Nadat Mirena is ingebracht, zal je arts je vragen na 6 weken terug te komen voor controle en daarna ten minste één keer per jaar. Je arts zal beslissen hoe vaak en welke soort controles nodig zijn in jouw geval. Als je klachten hebt, moet je contact opnemen met je arts.

Mirena beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Alleen een condoom kan tegen deze aandoeningen beschermen.