Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
anticonceptiepleister

Ben jij al bekend met de anticonceptiepleister? Deze hormonale pleister is in Nederland ook wel bekend onder de naam Evra. Met deze pleister bescherm je jezelf tegen een zwangerschap. Lees hier de veelgestelde vragen over deze vorm van anticonceptie.

De anticonceptiepleister is een speciale pleister die je op je huid plakt om te voorkomen dat je zwanger wordt. De pleister is dun, flexibel en huidkleurig, en ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter groot. Je hoeft de pleister niet elke dag te vervangen. Dit hoeft maar 1 keer per week. De pleister kan daarom een uitkomst zijn voor vrouwen die niet dagelijks aan anticonceptie willen denken, maar wel controle willen over hun menstruatie. In Nederland is de anticonceptiepleister verkrijgbaar onder de naam Evra.

Als de Evra pleister loslaat, volg dan de instructies: anticonceptie vergeten

 

Het gebruik van Evra wordt in het algemeen niet aangeraden zolang je borstvoeding geeft.

De Evra pleister mag worden aangebracht op de bil, de buik, de buitenkant van een bovenarm of de bovenkant van de rug, maar niet op de borst, op rode of geïrriteerde huid of op snijwonden. De pleister moet stevig worden aangedrukt. Elke volgende pleister moet op een andere plaats op de huid worden geplakt.

De Evra pleister is ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter groot en heeft dus een oppervlak van 20cm2.

Als je de Evra pleister bent vergeten, volg dan de instructies: anticonceptie vergeten. Als je vaker je wekelijkse pleister vergeet, bedenk dan dat er ook maandelijkse anticonceptie of anticonceptie voor meerdere jaren beschikbaar zijn.

Ga je binnenkort met jouw zorgverlener in gesprek over anticonceptie?

Ga voorbereid naar je arts

Ga voorbereid het gesprek in

Een goede voorbereiding is het halve werk. Help jezelf en jouw zorgverlener daarom door je goed in te lezen voordat je het gesprek aangaat. De wensen en behoeften rondom anticonceptie kunnen voor iedereen anders zijn. Deze vragenlijst laat je alvast nadenken over zaken die jij belangrijk vindt bij anticonceptie.