Switchen van anticonceptie

iStock_000007863366LargeMariska is een type dat graag zelf de touwtjes in handen houdt. Daarom is ze al op jonge leeftijd met de pil gestart. In overleg met haar huisarts koos ze eerst voor een traditionele combinatiepil. Toen ze las over de pil met lichaamseigen hormoon, is ze daarop overgestapt. Intussen heeft Mariska een erg hectisch leven en twijfelt ze of de pil wel past bij deze levensstijl. In haar nieuwe baan als stewardess werkt ze onregelmatig en is ze veel van huis en dan schiet de pil innemen er nog wel eens bij in.

Daarom besloot Mariska over te stappen op een ander anticonceptiemiddel. Eerst dacht ze aan een langetermijn methode zodat ze het niet meer zou kunnen vergeten. Ze las meer over de prikpil, het anticonceptiestaafje en het spiraaltje. De prikpil was niets voor haar, elke drie maanden naar de arts voor een injectie paste niet in haar agenda. Het spiraaltje leek haar wel handig, maar ook wel pijnlijk bij het inbrengen.

Toch heeft Mariska zich uiteindelijk bedacht omdat een langetermijn methode ook betekent dat je geen controle meer hebt over de anticonceptie. Ze wilde die controle wel, zodat ze bijvoorbeeld haar menstruatie kon overslaan wanneer zij dat wenste. Een vriendin uit Amsterdam vertelde Mariska toen over de anticonceptiering. “Je kunt de ring zelf inbrengen, en dat hoeft maar één keer per maand”, liet ze weten. Dit klonk als een anticonceptiemiddel voor Mariska. Ze gebruikt de anticonceptiering naar tevredenheid.

Heb je vragen over anticonceptie? Bekijk de veelgestelde vragen hier.