Wil je graag switchen van anticonceptie? Heb je bijvoorbeeld te maken met bijwerkingen? Is je leefstijl veranderd of zit je in een andere fase van je leven? Of heb je moeite om iedere dag op een vast tijdstip de pil te slikken? Om welke reden je anticonceptie dan ook niet bevalt: het is mogelijk om van anticonceptiemethode te wisselen. Op deze pagina lees je er alles over.
Veranderen van pil
Ga altijd naar de huisarts wanneer je wilt veranderen van anticonceptiepil of methode. Je kunt bijvoorbeeld overstappen op een anticonceptiepil met een lagere dosering oestrogeen, een ander soort oestrogeen of zonder oestrogeen.
Zo verander je van pil
Er zijn twee manieren waarop je over kunt stappen naar een andere soort pil:
- Zonder stopweek. Je gaat direct na de oude pilstrip verder met de nieuwe pil.
- Met stopweek. Maak de strip van je huidige pil af. Na de stopweek van maximaal 7 dagen begin je direct met de eerste pil van de nieuwe soort pil.
Overstappen op een andere anticonceptiemethode
Wanneer je een onregelmatige leefstijl hebt, in een andere fase van je leven zit, of gewoon vergeetachtig bent, is het belangrijk om te weten dat er andere opties zijn dan de pil. Ook wanneer je liever geen hormonen gebruikt zijn er anticonceptiemethoden die goed bij jou kunnen passen. Bespreek dit met je huisarts, hij of zij kan jou adviseren.
Welke anticonceptiemethoden zijn er?
In Nederland zijn er 8 categorieën anticonceptiemethoden te verkrijgen:
- De dagelijkse anticonceptiepil, waaronder de combinatiepil en de pil zonder oestrogeen vallen
- De wekelijkse anticonceptiepleister
- De maandelijkse anticonceptiering
- De 12-wekelijkse prikpil
- Het 3-jaarlijkse anticonceptiestaafje
- Het 5- tot 10-jaarlijkse spiraaltje, waaronder de hormoonspiraal en de koperspiraal vallen
- De barrièremethodes; waaronder het condoom, pessarium en vrouwencondoom vallen
- En definitieve sterilisatie
De ervaring van Evi
Evi houdt graag zelf de touwtjes in handen. Daarom is ze al op jonge leeftijd met de pil gestart. In overleg met haar huisarts koos ze eerst voor de traditionele combinatiepil. Toen ze las over de pil met lichaamseigen hormoon, is ze daarop overgestapt. Intussen heeft Evi een erg hectisch leven en twijfelt ze of de pil wel past bij deze leefstijl. In haar nieuwe baan als stewardess werkt ze onregelmatig en is ze veel van huis. Dan schiet de pil innemen er nog weleens bij in. Daarom besloot Evi over te stappen op een ander anticonceptiemiddel. Ze las meer over de prikpil, maar dat is niets voor haar. Elke 3 maanden naar haar arts voor een injectie past niet in haar drukke agenda. Bij een langetermijnmethode heb je geen controle meer over je menstruatie. Die controle wil Evi wel. Een vriendin uit Amsterdam vertelde haar over de anticonceptiering. Dit klonk als een anticonceptiemiddel voor Evi. Ze gebruikt de anticonceptiering nu naar tevredenheid.
Meer weten over anticonceptiemethoden?
Wil je meer lezen over de verschillende vormen van anticonceptie? Bekijk dan onze pagina over de anticonceptiemethoden.