Anticonceptie wanneer je geen kind meer wilt

Casual and Barefoot

Jullie zijn het er samen over eens: er komen geen kinderen meer. Tijd om te zorgen dat je niet meer zwanger kunt worden. In principe zijn alle anticonceptiemethoden hiervoor geschikt. Je kunt natuurlijk verdergaan met de anticonceptiemethode die je voor je zwangerschap(pen) gebruikte, maar je kunt ook overgaan op een meer langdurige of permanente anticonceptiemethode. Zo hoef je voor langere tijd niet meer aan anticonceptie te denken.

Anticonceptie met een korte werking

De onderstaande methoden hebben een korte werking:

Anticonceptiemethoden met een lange werking

De onderstaande anticonceptiemethoden hebben een langere werking:

Definitieve anticonceptiemethoden

De onderstaande anticonceptiemethode is definitief. Wanneer je deze methode toepast hoef je de rest van je leven niet meer aan anticonceptie te denken:

De ervaring van Marlies

Marlies en Remco hebben 2 prachtige kinderen. Tot haar 40ste heeft Marlies er stiekem nog wel eens aan gedacht. Zullen we er nog eentje..? Maar vorig jaar waren ze het er samen over eens: ons gezin is compleet, we willen geen kinderen meer. Tijd om er een punt achter te zetten. Maar ja, dan komt de volgende vraag: hoe gaan we nu zorgen dat we niet meer zwanger worden? De pil was voor Marlies geen optie meer. Na al die jaren wilde ze daar vanaf. Ze hadden het even over sterilisatie. Een slimme oplossing, maar Remco had er moeite mee. En Marlies zat er eerlijk gezegd ook niet op te wachten om onder het mes te gaan. De prikpil vond Marlies geen optie door het risico op botontkalking, maar ze vond het wel een fijn idee om voor langere tijd niet meer aan anticonceptie te hoeven denken. Zo kwam ze uiteindelijk bij het hormoonspiraal terecht. Ze is nu 5 jaar lang beschermd tegen een zwangerschap en dat was nou net wat ze wilde.