Chat met een apotheker!

Menstruatie blijft uit

Het gebeurt iedereen weleens. Je menstruatie blijft (ineens) uit. Soms gaat het om een dag of twee en is er niets om je zorgen over te maken. Maar soms blijft je menstruatie helemaal uit. Ben ik zwanger? Is dit normaal? Moet ik mij zorgen maken? Logisch, dat deze vragen door je hoofd spoken. We geven je graag meer informatie.

Menstruatie blijft uit, ben ik zwanger?

Soms blijft je ongesteldheid ineens uit of zelfs tijdelijk weg. De meest bekende oorzaak van het uitblijven van je menstruatie is een zwangerschap. Je kunt een zwangerschapstest doen om deze oorzaak al dan niet uit te sluiten. Maar het uitblijven van je menstruatie kan meerdere oorzaken hebben. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken.

 

 

Oorzaken uitblijvende menstruatie

Menstruatie blijft uit in stopweek

Gebruik je anticonceptie met hormonen? Dan kan het zomaar zijn dat je ongesteldheid of bloedverlies uitblijft. Afhankelijk van het soort pil dat je slikt, kan het zijn dat je onregelmatige bloedingen krijgt of helemaal geen bloedingen meer hebt.

Slik je anticonceptie met één hormoon? Door het ontbreken van oestrogeen kan je menstruatiecyclus onvoorspelbaar en onregelmatig worden. Bloedingen kunnen vaker, minder vaak, langer of korter voorkomen, maar kunnen ook helemaal wegblijven.

Menstruatie blijft uit door stress

Rouw, verdriet, spanning of een trauma. Het zijn allemaal vormen van stress. Stress betekent gevaar voor ons lichaam. Hierdoor kan ons lichaam in een soort overlevingsmodus schieten. Dit kan ervoor zorgen dat een lichaamsproces als de ovulatie, en dus je menstruatie, uit kan blijven. Ons lichaam vindt dit simpelweg niet direct essentieel om te kunnen overleven.

Menstruatie blijft uit door ziekte

Hoge koorts, langdurig ziek zijn, ondergewicht door ziekte of een eetstoornis; het zijn allemaal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je menstruatie uitblijft. Dit kan komen door het ervaren van een grote mate van stress, tekort aan energie en een verstoorde hormoonhuishouding.

Menstruatie blijft uit door sporten

Ben je topsporter of train je te veel? Dan kan dit zomaar de oorzaak zijn van een onregelmatige menstruatiecyclus of zelfs het uitblijven van jouw menstruatie. Voeding, en vooral het innemen van te weinig calorieën, lijken invloed te hebben op je menstruatie.

Menstruatie blijft uit door leeftijd

Je bent net voor het eerst ongesteld geworden. Wist je dat het een hele tijd kan duren voordat je regelmatig menstrueert? Het kan dan zomaar zijn dat je menstruatie een tijdje uitblijft, of wanneer je lichaam zich klaarmaakt voor de overgang. Er vinden veel veranderingen plaats in je hormoonhuishouding. Dit is heel normaal en je hoeft je hier niet druk om te maken.

Menstruatie blijft uit door PCO-Syndroom (PCOS)

PCOS (Polycysteus-ovariumsyndroom) is een afwijking in de hormoonhuishouding. De eierstokken maken te veel testosteron aan. Dit kan ervoor zorgen dat de eisprong en de menstruatie niet op gang komen of onregelmatig zijn. Je menstruatie kan daarom soms maanden uitblijven.

Bespreek het met je huisarts

Maak jij je zorgen omdat je menstruatie al lange tijd uitblijft? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Doe dat ook wanneer je extreme menstruatiepijnen of –klachten hebt.

Anticonceptie zonder hormonen

Denk je na over een methode zonder hormonen? Omdat je liever geen onnatuurlijke producten wilt gebruiken. Of last krijgt van bijwerkingen zoals hoofdpijn of een sombere stemming. Er zijn anticonceptiemethoden zonder hormonen, namelijk de barrièremethoden, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Wil je in plaats van kunstmatige hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. Deze pillen bevatten deels lichaamseigen hormonen.