Chat met een apotheker!

Koperballetjes

De koperspiraal van koperballetjes is in Nederland bekend als de Ballerine IUB. Deze koperspiraal kan je 5 jaar beschermen tegen een zwangerschap en is hormoonvrij.

Wat is een spiraal van koperballetjes?

De koperspiraal met balletjes bestaat uit 17 koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame. Dit wordt in de baarmoeder geplaatst en het flexibele frame krult zich op tot een bolvorm zodat de spiraal blijft zitten. De balletjes geven geleidelijk een kleine hoeveelheid koper af. Dit zorgt ervoor dat zaadcellen inactief worden en de eicel niet meer kan worden bevrucht. De spiraal kan je meteen na het plaatsen beschermen tegen zwangerschap en blijft 5 jaar werkzaam.

Ballerine IUB

De enige spiraal van koperballetjes op de Nederlandse markt is de Ballerine IUB. Deze koperspiraal heeft een diameter van ongeveer 15 mm.  Het totale koperoppervlak is 300 mm² en de spiraal weegt minder dan één gram.
De spiraal wordt ingebracht met een hulpmiddel dat bestaat uit een inbrenghuls en een paarse duwstift.

  • Geschikt voor gebruik vanaf jongere leeftijd (vanaf 15 jaar) en ook als je nog niet bent bevallen.

Hoe gebruik ik de Ballerine IUB spiraal?

De spiraal wordt ingebracht door een hiervoor getrainde zorgprofessional. Voor de locaties waar je dit kunt laten doen, klik je op deze link.

Bij het plaatsen van de spiraal wordt er een eendenbek geplaatst zodat er goed zicht is op je baarmoedermond. Je vagina en baarmoedermond worden gedesinfecteerd. Met een tangetje wordt de baarmoedermond een beetje uitgerekt. De inbrenghuls van de Ballerine IUB wordt ingebracht tot de paarse ring hiervan de baarmoedermond raakt. De inbrenghuls wordt dan ongeveer 2-3 mm teruggetrokken. Met de paarse duwstift wordt vervolgens de spiraal zelf naar binnen geschoven. De flexibele draad met koperballetjes vormt zich nu natuurlijk naar je baarmoeder zodat deze goed blijft zitten. De inbrenghuls wordt verwijderd en twee draden die aan de spiraal vast zitten, worden kort afgeknipt. Deze zijn later nodig om de spiraal te verwijderen. Je kunt je direct na het plaatsen wat duizelig voelen. Als dit over is, mag je naar huis. Wel is het slim om de rest van de dag rustig aan te doen.

Na ongeveer 6 weken kom je langs voor controle. Dan kan de arts bekijken of de spiraal goed op z’n plek zit.

Invloed op ongesteldheid

Bij het gebruik van een spiraal heb je geen invloed op de timing van je ongesteldheid. Je kunt deze dus niet overslaan, verschuiven of uitstellen. De koperspiraal is hormoonvrij, waardoor de natuurlijke cyclus behouden blijft.

Bijwerkingen van koperballetjes

Met name in de eerste 3 maanden na plaatsing van de spiraal kun je last krijgen van bijwerkingen. Je menstruatie kan dan anders verlopen dan je gewend bent. Bijvoorbeeld dat deze heviger is of onregelmatig. Ook kun je buikkrampen of tussentijds bloedverlies ervaren.

Na 3 maanden is het lichaam vaak gewend aan de spiraal en herstelt je natuurlijke cyclus.

Eigenschappen

Om de 5 jaar vervangen

Is hormoonvrij

Je hoeft jarenlang niet te denken aan je anticonceptie

Je hebt geen invloed op je menstruatie

Bijsluiter Ballerine IUB

Ballerine IUB

Stofnaam: koper

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over
Ballerine IUB

Heb je een vraag over Ballerine IUB? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Ballerine IUB is een koperspiraaltje waarmee je hoogstens 5 jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Als je na 5 jaar bent vergeten om op tijd je koperspiraaltje te vervangen voor een nieuw koperspiraaltje of ander anticonceptiemiddel, raadpleeg dan je arts voor advies.

In de hieronder genoemde situaties mag je Ballerine IUB niet gebruiken of laten plaatsen. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen. Het is mogelijk dat je arts jou in dit geval een ander anticonceptiemiddel aanraadt.

  • Je (mogelijk) zwanger bent.
  • Je een afwijking van de baarmoeder hebt.
  • Je een bekkeninfectie hebt.
  • Je in de afgelopen 3 maanden een infectie in je baarmoeder had na een zwangerschap of abortus.
  • Je baarmoeder- of baarmoederhals kanker hebt.
  • Je last hebt van onverklaarbare vaginale bloedingen.
  • Je de ziekte van Wilson hebt.
  • Je allergisch bent voor een van de materialen van Ballerine.
  • Je al een intra-uterien anticonceptiemiddel in je baarmoeder hebt.

Ballerine IUB is minder geschikt voor vrouwen die van nature hevig menstrueren en hier last van ondervinden.

Met Ballerine IUB kun je je menstruatie niet uitstellen en ook niet vervroegen. Dit in tegenstelling tot de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Reden hiervoor is dat het koperspiraal geen hormonen bevat, waardoor de natuurlijke cyclus behouden blijft.