Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
Kyleena

Kyleena is een hormoonspiraal. Deze anticonceptiemethode is 5 jaar werkzaam in het beschermen tegen zwangerschap. Lees hier de veelgestelde vragen.

Met een hormoonspiraal zoals Kyleena kun je je menstruatie niet uitstellen en ook niet vervroegen. Dit in tegenstelling tot de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Reden hiervoor is dat Kyleena continu hormonen afgeeft en je daarom geen stopweek hebt.

Je kunt op elk gewenst moment stoppen met Kyleena. Nadat Kyleena is verwijderd kun je snel weer zwanger worden. Als je niet zwanger wilt raken, vraag dan aan je arts om advies over andere betrouwbare methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen.

Als je stopt omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Als je stopt met Kyleena omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Zoals alle geneesmiddelen kan Kyleena bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Kyleena beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Alleen een condoom kan tegen deze aandoeningen beschermen.

Ja, Kyleena kan worden gebruikt tijdens borstvoeding. Er zijn heel kleine hoeveelheden van het levonorgestrel teruggevonden in de moedermelk van vrouwen die borstvoeding geven. Er zijn echter geen negatieve effecten waargenomen op de groei en ontwikkeling van zuigelingen of op de hoeveelheid of kwaliteit van de moedermelk.

Mocht er tijdens het gebruik van Kyleena onverwacht toch een zwangerschap optreden, dan moet je Kyleena door je arts of verloskundige laten verwijderen. Ook moet je met je arts bespreken of het noodzakelijk is de zwangerschap te beëindigen. Bij een zwangerschap met een spiraal in de baarmoeder, is er namelijk een grotere kans op een miskraam, infectie of een vroegtijdige bevalling. In elk geval moet een dergelijke zwangerschap nauwlettend worden gecontroleerd.

Omdat een zwangerschap tijdens gebruik van Kyleena niet vaak voorkomt, zijn er geen gegevens bekend over de invloed van Kyleena op de vrucht. Kyleena is immers een middel om zwangerschap te voorkomen.

Aan het uiteinde van Kyleena zijn twee dunne draadjes bevestigd die na het inbrengen door je arts of verloskundige op de juiste lengte worden afgeknipt. Deze draadjes maken het voor jou mogelijk om zelf te controleren of het spiraaltje nog op zijn plaats zit. Breng een vinger in je vagina tot aan de baarmoedermond: als je daar de dunne draadjes kunt voelen, zit Kyleena goed. Trek niet aan de draadjes, want daardoor kan het spiraaltje naar buiten komen.

Wanneer de draadjes niet meer voelbaar zijn, kan het spiraaltje mogelijk zijn verschoven. Het is ook mogelijk dat het spiraaltje zich buiten de baarmoeder bevindt of geheel is uitgestoten. Raadpleeg in dit geval je arts. Hij/zij zal dan met behulp van bijvoorbeeld echografisch onderzoek vaststellen waar de spiraal precies zit.

Je vagina en baarmoedermond worden gedesinfecteerd en vervolgens wordt met een zogenaamde kogeltang of een ander paktangetje de baarmoederhals zo veel mogelijk gestrekt. Het spiraaltje wordt dan ingebracht. Dit kan gepaard gaan met wat pijn, bloedverlies en soms flauwvallen of duizeligheid.

Kyleena wordt door een arts of een verloskundige ingebracht. Je arts of verloskundige zal voor het plaatsen van een Kyleena spiraaltje eerst een inwendig gynaecologisch onderzoek doen om bijvoorbeeld de grootte en ligging van de baarmoeder te bepalen en om zwangerschap uit te sluiten. Je dient ongeveer 4 tot 6 weken na de plaatsing op controle te komen, en daarna regelmatig, minstens één keer per jaar. Je arts zal bepalen hoe vaak en welke controles nodig zijn.

De afmetingen van Kyleena zijn 28 x 30 x 1,55 mm.

In de hieronder genoemde situaties mag je Kyleena niet gebruiken. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen voordat je Kyleena gaat gebruiken. Het is mogelijk dat je arts jou in dit geval een ander anticonceptiemiddel (zonder hormonen) aanraadt.

 • Je bent zwanger.
 • Je hebt op dit moment een ontsteking in het kleine bekken (in de onderbuik) of hebt in het verleden al vaker zo’n ontsteking gehad.
 • Je hebt een aandoening die gepaard gaat met een verhoogde gevoeligheid voor infecties in het kleine bekken (in de onderbuik).
 • Je hebt een infectie in het onderste deel van het voortplantingskanaal (een infectie van de vagina of baarmoederhals).
 • Je hebt in de afgelopen 3 maanden een infectie van de baarmoeder gehad na een bevalling, na een abortus of na een miskraam.
 • Je hebt op dit moment afwijkende cellen in de baarmoederhals.
 • Je hebt kanker of vermoedelijk kanker van de baarmoederhals of de baarmoeder.
 • Je hebt een of meer tumoren die gevoelig zijn voor progestageen-hormonen waardoor de tumor(en) groeien, zoals bijvoorbeeld borstkanker.
 • Je hebt vaginaal bloedverlies waarvan de oorzaak niet bekend is.
 • Je hebt een afwijking van de baarmoederhals of de baarmoeder, zoals een vleesboom (myoom) die de baarmoederholte vervormt.
 • Je hebt een actieve leverziekte of levertumor
 • Je bent allergisch voor één van de stoffen in dit geneesmiddel.

Kyleena is een systeem voor gebruik in de baarmoeder in de vorm van een T. Wanneer het systeem in de baarmoeder is geplaatst, geeft het daar langzaam een kleine hoeveelheid van het hormoon levonorgestrel af. Dit middel houdt de eisprong tegen en maakt het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor zaadcellen, ook zorgt het ervoor dat zaadcellen niet normaal kunnen bewegen en functioneren in de baarmoeder. Dit verkleint de kans op bevruchting. Door het spiraal wordt het baarmoederslijmvlies nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een bevrucht eitje zich niet innestelen. Ook zorgt de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in de baarmoeder, het spiraal zelf, ervoor dat innesteling van een eventueel bevrucht eitje niet kan plaatsvinden.

Kyleena is een hormoonspiraaltje waarmee je hoogstens 5 jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Als je na 5 jaar bent vergeten om op tijd je hormoonspiraaltje te vervangen voor een nieuw hormoonspiraaltje of ander anticonceptiemiddel, raadpleeg dan je arts voor advies.

Kyleena kan helpen bij overgangsklachten. Dit werkt als volgt:

Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt tijdens de natuurlijke menstruatiecyclus – onder invloed van lichaamseigen oestrogeen en progestageen hormonen – het baarmoederslijmvlies opgebouwd en ook weer afgestoten (de menstruatie). Bij vrouwen in de overgang houden de menstruaties uiteindelijk op en maakt het lichaam minder hormonen aan. Minder oestrogeen hormoon kan overgangsklachten (zoals ‘opvliegers’) veroorzaken. Een vrouw met overgangsklachten kan oestrogenen gebruiken om deze klachten tegen te gaan. Door het gebruik van oestrogeen hormoon wordt er ook weer baarmoederslijmvlies opgebouwd, maar als een vrouw niet meer menstrueert, wordt het slijmvlies niet meer afgestoten. Omdat een dikke laag baarmoederslijmvlies een vergrote kans op kanker van het baarmoederslijmvlies (endometriumkanker) kan geven, moet het baarmoederslijmvlies regelmatig worden afgebroken. Dit kan door – naast een oestrogeen hormoon – ook nog een progestageen hormoon te gebruiken een aantal dagen per maand (cyclus). Een andere mogelijkheid om overmatige groei van het baarmoederslijmvlies te voorkomen, is de groei van het baarmoederslijmvlies te onderdrukken. Dit is het geval bij Kyleena, als gevolg van de werking van het progestageen hormoon levonorgestrel in het spiraal.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Kyleena een goed werkzame anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat het op de juiste manier gebruikt wordt. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Ja, Kyleena kan je ook na overgeven of diarree beschermen tegen zwangerschap. Wanneer je een anticonceptiepil gebruikt en je hebt overgegeven of je hebt diarree, kan dit invloed hebben op de werking van je pil. Dit geldt echter niet voor het hormoonspiraaltje. De werking van Kyleena blijft behouden.

Als Kyleena tijdens de menstruatie – of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie – wordt ingebracht, kan het je direct na het inbrengen beschermen tegen zwangerschap. Als Kyleena niet tijdens de menstruatie wordt ingebracht, moet je de eerste 7 dagen na het inbrengen een zogenaamde barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Ontdek hier de verschillen tussen alle anticonceptiemethoden

Vergelijk
anticonceptie
methoden

Iedereen is anders. De keuze voor een anticonceptiemethode is daarom ook per persoon verschillend. Wil je weten welke methode het beste bij jou past?

Vergelijk de methoden en ontdek het binnen een paar stappen.