Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
Trinordiol

Je bent op zoek naar meer informatie over anticonceptiepillen. Trinordiol is een driefasen- combinatiepil. Wil je meer weten hierover? Lees dan hier de veelgestelde vragen over Trinordiol.

Neem de Trinordiol-tabletten elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in, zo nodig met wat water. Een strip bevat 21 tabletten. Houd de volgorde aan zoals op de verpakking is aangegeven. Je begint met de lichtbruine tablet nummer 1 en neemt vervolgens dagelijks, gedurende 21 opeenvolgende dagen 1 tablet in. Volg hierbij de cijfers en pijltjes op de verpakking in de aangegeven volgorde. Met de volgende strip begin je dan weer na een tabletvrije periode van 7 dagen. In deze tabletvrije periode hoort een onttrekkingsbloeding plaats te vinden. Deze begint gewoonlijk op de 2e of 3e dag nadat de laatste tablet is ingenomen en hoeft niet altijd te zijn gestopt wanneer je weer begint met de volgende strip.

 

Als je Trinordiol op deze manier gebruikt, ben je ook tijdens de 7 dagen dat je geen pil slikt beschermd tegen zwangerschap.

Ja, je kunt met Trinordiol incidenteel je menstruatie uitstellen door zonder tabletvrije periode verder te gaan met de okerkleurige tabletten van een nieuwe strip. Je kunt alle okerkleurige tabletten opmaken (10 stuks) of desgewenst eerder stoppen. Je kunt tijdens het gebruik van deze tweede strip wel last hebben van doorbraakbloeding of spotting. Na de gebruikelijke tabletvrije periode van 7 dagen begin je dan weer met de volgende strip.

Ja, je kunt met Trinordiol de begindag van je menstruatie verschuiven. Als je je tabletten volgens de aanwijzingen inneemt, zal je menstruatie steeds op ongeveer dezelfde dag beginnen. Wil je deze dag veranderen, dan kun je dat doen door de stopweek tussen twee strips te verkorten (maar nooit door te verlengen!). Bijvoorbeeld: als je menstruatie normaal op vrijdag begint en je wilt dat in het vervolg verschuiven naar dinsdag (3 dagen eerder) dan moet je nu 3 dagen eerder dan gebruikelijk met de nieuwe strip beginnen. Als je de stoptijd erg kort maakt (bijvoorbeeld 3 dagen of minder) kan het gebeuren dat je tijdens deze dagen geen bloeding zult hebben. Je kunt dan tijdens de volgende strip last hebben van doorbraakbloeding of spotting.

Met alle pillen kan in de eerste paar maanden soms onverwacht bloedverlies optreden (spotting of doorbraakbloeding). Je kunt dan misschien niet zonder tampon of maandverband. Blijf in ieder geval je tabletten innemen. Het onregelmatige bloedverlies houdt meestal op als je lichaam eenmaal gewend geraakt is aan Trinordiol (na ongeveer 3 strips). Als het langer duurt, erger wordt of weer opnieuw begint, moet je contact opnemen met je arts.

Als je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last hebt gehad van overgeven of diarree en ook geen andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je gerust met de volgende strip verdergaan. Het is dan onwaarschijnlijk dat je zwanger bent.

Als de verwachte bloeding echter twee keer achter elkaar uitblijft kun je zwanger zijn. Neem meteen contact op met je arts. Ga niet verder met de volgende strip Trinordiol voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.

Als je stopt met Trinordiol omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Zoals alle geneesmiddelen kan Trinordiol bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Trinordiol heeft de volgende eigenschappen:

 • Dagelijks
 • Je kunt je menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven
 • Je moet elke dag aan je anticonceptie denken
 • Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte
 • Zelf innemen
 • Nabootsen natuurlijke hormonale schommelingen

Als je Trinordiol bent vergeten, volg dan de instructies: pil vergeten.

Als je vaker je pil vergeet, bedenk dan dat er ook niet-dagelijkse anticonceptiemethoden beschikbaar zijn.

Je gebruikt Trinordiol door 3 weken lang elke dag een pil te slikken. Daarna heb je een stopweek en word je ongesteld. Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Trinordiol bevat 3 verschillend gekleurde tabletten met elk een andere samenstelling. Het is daarom belangrijk dat je de juiste kleur tablet op de juiste dag inneemt:

 • 6 lichtbruine tabletten met 50 microgram levonorgestrel en 30 microgram ethinylestradiol
 • 5 witte tabletten met 75 microgram levonorgestrel en 40 microgram ethinylestradiol
 • 10 okerkleurige tabletten met 125 microgram levonorgestrel en 30 microgram ethinylestradiol

Met dit type pil kun je incidenteel de stopweek en dus je menstruatie overslaan. Dit doe je door na de vorige pilstrip meteen de 10 okerkleurige tabletten van een nieuwe strip te gebruiken. Ook is het met dit type anticonceptiepil mogelijk om de stopweek te verschuiven. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je op vakantie gaat.

In de hierna genoemde situaties mag je geen Trinordiol gebruiken. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen voordat je met Trinordiol begint. Je arts raadt je dan misschien een ander type pil aan of een heel andere (niet-hormonale) methode van anticonceptie.

 • Je bent allergisch voor één van de stoffen die in dit geneesmiddel zitten.
 • Als je een bloedstolsel in de bloedvaten in een been (trombose), in de longen (longembolie) of elders hebt of hebt gehad.
 • Als je een hartaanval of een beroerte hebt of hebt gehad.
 • Als je een aandoening hebt (of in het verleden ooit hebt gehad) die een voorteken kan zijn voor het krijgen van een hartaanval (bijvoorbeeld angina pectoris, dit uit zich in hevige pijn op de borst) of een beroerte (bijvoorbeeld een lichte beroerte van voorbijgaande aard zonder restverschijnselen).
 • Als je een aandoening hebt die de kans op een bloedstolsel in de slagaderen kan verhogen. Dit geldt voor de volgende aandoeningen:
  • als je suikerziekte hebt waarbij je bloedvaten zijn aangetast
  • als je sterk verhoogde bloeddruk hebt die niet voldoende reageert op medicatie
  • als je een zeer hoog vetgehalte in het bloed hebt (cholesterol of triglyceriden)
 • Als je een stoornis in de bloedstolling hebt (bijvoorbeeld proteïne-C-deficiëntie).
 • Als je een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) hebt (of ooit hebt gehad).
 • Als je een ernstige leveraandoening hebt of hebt gehad en de werking van je lever nog niet normaal is.
 • Als je levertumoren (goed- of kwaadaardig) hebt of hebt gehad.
 • Als je borstkanker of kanker aan de geslachtsorganen hebt, of in het verleden hebt gehad of als er een vermoeden is dat u dat hebt.
 • Als je bloedverlies uit de vagina hebt en de oorzaak niet duidelijk is.
 • Als je een bepaalde vorm van migraine hebt of hebt gehad.
 • Als je hepatitis C hebt en hiervoor geneesmiddelen met ombitasvir/paritaprevir/ritonavir, dasabuvir, glecaprevir/pibrentasvir en sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir gebruikt.

Mocht een van de genoemde situaties ontstaan terwijl je Trinordiol al gebruikt, dan moet je onmiddellijk stoppen en contact opnemen met je arts. Gebruik in de tussentijd een andere, niet-hormonale anticonceptiemethode.

Wanneer je begint met de eerste strip Trinordiol hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zie onderstaande mogelijkheden.

Situatie 1: Je hebt de afgelopen maand geen anticonceptiepil gebruikt

Begin met Trinordiol op de eerste dag van de cyclus (de eerste dag van je menstruatie). Neem een tablet bij de betreffende dagaanduiding op de strip. Je mag ook op dag 2-5 van de cyclus beginnen maar dan moet je in de eerste 7 dagen wel een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Situatie 2: Overschakeling van een andere combinatiepil, anticonceptiering of anticonceptiepleister

Je kunt met Trinordiol beginnen op de dag nadat je de laatste tablet van je vorige strip hebt genomen (dus zonder pauze). Als er bij je vorige pil ook niet-werkzame tabletten in de strip zitten, moet je meteen doorgaan na de laatste werkzame tablet van je vorige pil (als je niet weet welke dat is, vraag het dan aan je arts of apotheker). Je mag ook later beginnen, maar nooit later dan op de dag na afloop van de stopweek van je vorige pil (of na de laatste niet-werkzame (placebo) tablet van je vorige pil).

Als je een anticonceptiering of een anticonceptiepleister hebt gebruikt, moet je bij voorkeur beginnen met Trinordiol op de dag van verwijdering, maar niet later dan op de dag waarop je een nieuwe ring zou moeten inbrengen of een nieuwe pleister zou moeten plakken.

Situatie 3: Overschakeling van een methode met alleen progestageen

Je kunt van de ene op de andere dag overschakelen van een methode met alleen progestageen op Trinordiol, maar je moet de eerste 7 dagen wél een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Situatie 4: Overschakeling van de prikpil, het anticonceptiestaafje of hormoonspiraaltje

Begin met Trinordiol wanneer je anders de volgende injectie (prikpil) zou krijgen of op de dag waarop het staafje of spiraaltje wordt verwijderd. Je moet de eerste 7 dagen echter wél een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Situatie 5: Na een bevalling

Als je net bevallen bent wordt aangeraden tussen dag 21 en 28 na de bevalling te starten met Trinordiol. Indien je later begint, moet je tijdens de eerste 7 dagen een niet-hormonale anticonceptiemethode gebruiken (bijvoorbeeld een condoom). Als je toch geslachtsgemeenschap hebt gehad, moet er eerst worden uitgesloten dat je zwanger bent of moet je de eerste menstruatie afwachten voordat je met Trinordiol kunt beginnen. Volg het advies van je arts.

Dat geldt ook voor het geval dat je borstvoeding geeft en de pil wilt gebruiken. Als je een hormonale anticonceptiemethode wilt, wordt bij borstvoeding in principe een oestrogeenvrije anticonceptiemethode aanbevolen, zoals Cerazette, Delamonie, Implanon NXT, Depo-Provera, Sayana, Mirena of Kyleena. Deze middelen hebben namelijk geen negatieve invloed op de kwaliteit en hoeveelheid van de borstvoeding of de ontwikkeling van de baby.

Situatie 6: Na een miskraam of abortus

Als je een miskraam of abortus hebt gehad in de eerste 3 maanden van de zwangerschap mag je daarna direct met Trinordiol beginnen. Je hoeft dan geen aanvullende voorbehoedmiddelen te gebruiken. Als je een miskraam of abortus hebt gehad na 3-6 maanden zwangerschap, kun je het beste starten tussen de 21ste en 28ste dag na de bevalling of abortus. Als je later begint, gebruik dan de eerste 7 dagen van het gebruik van Trinordiol aanvullende voorbehoedmiddelen.

Je kunt met Trinordiol stoppen wanneer je maar wilt. Als je niet zwanger wilt raken, vraag dan aan je arts om advies over andere methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen. Als je stopt omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Als je binnen 3-4 uur na het innemen van een Trinordiol-tablet moet overgeven, of ernstige diarree krijgt, is er een kans dat de werkzame stoffen niet volledig in het lichaam worden opgenomen. Deze situatie is vergelijkbaar met het vergeten van een tablet. Na overgeven of diarree moet je zo snel mogelijk een nieuwe tablet uit een reservestrip innemen. Indien mogelijk binnen 12 uur na het tijdstip waarop je normaal je pil inneemt. Als dit niet mogelijk is, of als de 12 uur al voorbij zijn, kun je het beste op de volgende link klikken en de instructies volgen: pil vergeten.

Als je vaker last hebt van overgeven of diarree, bedenk dan dat er anticonceptiemethoden zijn waarbij dit geen invloed heeft op de werking:

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Trinordiol een effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt. Alle hormonale anticonceptiemiddelen zijn betrouwbaar. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Ga je binnenkort naar jouw zorgverlener om te praten over anticonceptie?

Ga voorbereid naar je zorgverlener

Help jezelf en jouw zorgverlener door je goed voor te bereiden. Anticonceptie is namelijk altijd maatwerk. Iedere vrouw is anders. Deze vragenlijst laat je alvast nadenken over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past.