Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
vrouwencondoom

Denk je dat het vrouwencondoom misschien geschikt is voor jou? Hier beantwoorden we al je vragen over het gebruik van deze vorm van anticonceptie. Zo kun je rustig alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

De naam zegt het al: een vrouwencondoom is een condoom, maar dan voor de vrouw. Het voorbehoedmiddel ziet eruit als een zakje met twee buigzame ringen van rubber aan de uiteindes en wordt in de vagina geplaatst.  Er zijn verschillende soorten en merken vrouwencondoom verkrijgbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld ook latexvrije vrouwencondooms te koop voor mensen met een latex-allergie. Gebruik in ieder geval altijd een goedgekeurd vrouwencondoom, je kunt dit herkennen aan het CE-logo (Europees keurmerk) op de verpakking.

Je kunt een vrouwencondoom kopen zonder tussenkomst van een arts. Het vrouwencondoom wordt verkocht bij de drogist, apotheek, soms in supermarkten en via het internet.

Het vrouwencondoom wordt in de vagina geplaatst en vangt sperma op. Zo beschermt het tegen zowel zwangerschap als soa’s. Het vrouwencondoom kun je zelf inbrengen en dit kan al vanaf 24 uur voor de gemeenschap.

Het is aan te raden om de penis van de partner in het condoom te leiden. Zo zorg je ervoor dat deze niet langs het condoom gaat. Wanneer de penis eenmaal in het condoom zit, hoef je het vrouwencondoom niet te blijven vasthouden. De ring houdt alles op z’n plaats. Het is normaal dat het vrouwencondoom tijdens het vrijen gaat schuiven. Daar hoef je je geen zorgen over te maken: het vermindert de bescherming en het gevoel niet.

Voor gebruik check je altijd eerst op beschadigingen van de verpakking en controleer je de uiterste gebruiksdatum. Haal het vrouwencondoom vervolgens voorzichtig uit de verpakking en pas op dat je het niet beschadigt met bijvoorbeeld scherpe nagels. Het inbrengen van een vrouwencondoom lijkt een beetje op het inbrengen van een tampon en gaat het makkelijkst in een ontspannen houding, bijvoorbeeld wanneer je ligt, zit met je knieën uit elkaar of staand met een voet op een stoel. De flexibele (kleinere) binnenring moet zich aan het gesloten einde van het vrouwencondoom bevinden. Knijp de kleine binnenring samen en duw hem diep in de vagina. Wanneer je een vrouwencondoom met glijmiddel gebruikt moet dit vrij gemakkelijk gaan. Zorg ervoor dat de grote buitenring de schaamlippen bedekken. De grote binnering blijft dus aan de buitenkant van de vagina.

Het vrouwencondoom zit op de juiste plaats wanneer de binnenring net voorbij het schaambeen ligt. Je kan dit voelen door een vinger in de vagina in te brengen en deze te bewegen in de richting van de buik. Je voelt dan als het goed is het schaambeen.

Een vrouwencondoom kan op ieder gewenst moment voor de gemeenschap worden ingebracht. Zo heb je geen last van hinderlijke onderbreking tijdens het vrijen. Je kunt het condoom al maximaal 24 uur van tevoren indoen.

Bij juist gebruik is een vrouwencondoom voor 98% werkzaam. Overigens biedt geen enkele vorm van anticonceptie 100% bescherming tegen zwangerschap. Voor alle anticonceptiemethoden geldt dat de betrouwbaarheid in sterke mate afhangt van het juiste gebruik.

Ga je binnenkort naar jouw zorgverlener om te praten over anticonceptie?

Ga voorbereid naar je zorgverlener

Help jezelf en jouw zorgverlener door je goed voor te bereiden. Anticonceptie is namelijk altijd maatwerk. Iedere vrouw is anders. Deze vragenlijst laat je alvast nadenken over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past.