Wanneer je begint met de eerste strip Trinordiol hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zie onderstaande mogelijkheden.
Situatie 1: Je hebt de afgelopen maand geen anticonceptiepil gebruikt
Begin met Trinordiol op de eerste dag van de cyclus (de eerste dag van je menstruatie). Neem een tablet bij de betreffende dagaanduiding op de strip. Je mag ook op dag 2-5 van de cyclus beginnen maar dan moet je in de eerste 7 dagen wel een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.
Situatie 2: Overschakeling van een andere combinatiepil, anticonceptiering of anticonceptiepleister
Je kunt met Trinordiol beginnen op de dag nadat je de laatste tablet van je vorige strip hebt genomen (dus zonder pauze). Als er bij je vorige pil ook niet-werkzame tabletten in de strip zitten, moet je meteen doorgaan na de laatste werkzame tablet van je vorige pil (als je niet weet welke dat is, vraag het dan aan je arts of apotheker). Je mag ook later beginnen, maar nooit later dan op de dag na afloop van de stopweek van je vorige pil (of na de laatste niet-werkzame (placebo) tablet van je vorige pil).
Als je een anticonceptiering of een anticonceptiepleister hebt gebruikt, moet je bij voorkeur beginnen met Trinordiol op de dag van verwijdering, maar niet later dan op de dag waarop je een nieuwe ring zou moeten inbrengen of een nieuwe pleister zou moeten plakken.
Situatie 3: Overschakeling van een methode met alleen progestageen
Je kunt van de ene op de andere dag overschakelen van een methode met alleen progestageen op Trinordiol, maar je moet de eerste 7 dagen wél een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.
Situatie 4: Overschakeling van de prikpil, het anticonceptiestaafje of hormoonspiraaltje
Begin met Trinordiol wanneer je anders de volgende injectie (prikpil) zou krijgen of op de dag waarop het staafje of spiraaltje wordt verwijderd. Je moet de eerste 7 dagen echter wél een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.
Situatie 5: Na een bevalling
Als je net bevallen bent wordt aangeraden tussen dag 21 en 28 na de bevalling te starten met Trinordiol. Indien je later begint, moet je tijdens de eerste 7 dagen een niet-hormonale anticonceptiemethode gebruiken (bijvoorbeeld een condoom). Als je toch geslachtsgemeenschap hebt gehad, moet er eerst worden uitgesloten dat je zwanger bent of moet je de eerste menstruatie afwachten voordat je met Trinordiol kunt beginnen. Volg het advies van je arts.
Dat geldt ook voor het geval dat je borstvoeding geeft en de pil wilt gebruiken. Als je een hormonale anticonceptiemethode wilt, wordt bij borstvoeding in principe een oestrogeenvrije anticonceptiemethode aanbevolen, zoals Cerazette, Delamonie, Implanon NXT, Depo-Provera, Sayana, Mirena of Kyleena. Deze middelen hebben namelijk geen negatieve invloed op de kwaliteit en hoeveelheid van de borstvoeding of de ontwikkeling van de baby.
Situatie 6: Na een miskraam of abortus
Als je een miskraam of abortus hebt gehad in de eerste 3 maanden van de zwangerschap mag je daarna direct met Trinordiol beginnen. Je hoeft dan geen aanvullende voorbehoedmiddelen te gebruiken. Als je een miskraam of abortus hebt gehad na 3-6 maanden zwangerschap, kun je het beste starten tussen de 21ste en 28ste dag na de bevalling of abortus. Als je later begint, gebruik dan de eerste 7 dagen van het gebruik van Trinordiol aanvullende voorbehoedmiddelen.