Overgang

iStock_000010995476LargeEls kreeg steeds meer het gevoel dat ze in de overgang zat. Het was moeilijk om het met zekerheid te zeggen, want ze slikte de pil en ze werd ook nog gewoon ongesteld, maar Els had af en toe wel van die typische overgangsklachten. Dan kreeg ze het ineens heel warm of zweette
‘s nachts haar bed uit. ‘Oh mam, je zit in de overgang’, riep haar dochter toen ze weer eens klaagde dat het veel te warm was in huis.

Els wist eigenlijk niet zo goed wat ze nu met haar anticonceptie aan moest. Kon ze stoppen met de pil of was ze nog vruchtbaar? Ze moest er niet aan denken dat ze op haar 48-ste nog in verwachting zou raken. Dat zou wat moois zijn. Misschien was het beter als haar man of Els zich zou laten steriliseren? Ze besloten bij de huisarts om advies te vragen.

De huisarts liet weten dat sterilisatie inderdaad een mogelijkheid is, maar niet noodzakelijk is. Er zijn blijkbaar diverse anticonceptiemethoden die net zo betrouwbaar zijn. De arts gaf aan om alleen een anticonceptiemethode met progestageen te gebruiken in de overgang, zoals de anticonceptiepil. Gelukkig behoorde ook drie jaar een anticonceptiestaafje in de arm of 5 jaar hormoonspiraaltje in de baarmoeder tot de opties. Nou, als ze niet meer aan de pil hoeft te denken, is dat weer een zorg minder. Deze optie werd daarom van de lijst gestreept.

Het volgende punt van de arts was ook interessant: ‘met de leeftijd van 52 jaar kun je over het algemeen stoppen met anticonceptie. De meeste vrouwen zijn dan namelijk niet meer vruchtbaar.’ Dat is fijn om te weten. Het maakte Els niet uit of ze een staafje in de arm of een spiraaltje in de baarmoeder zou krijgen. Aangezien ze nu 48 is, koos ze daarom voor de optie van 5 jaar anticonceptie: het spiraaltje.

De arts vertelde Els dat er twee soorten spiraaltjes zijn: een spiraal met het hormoon ‘progestageen’ of een spiraal zonder hormonen. Els slikte nu al 25 jaar hormonen, daarom vond ze het spiraal zonder hormonen een interessante optie. Dan zou bovendien haar menstruatie weer terug moeten komen en merkt ze het gauw genoeg wanneer haar menstruatie helemaal weg blijft. Els haar beste vriendin gebruikte ook het koperspiraal al jaren naar tevredenheid. Dat vond ze toch ook wel prettig om te weten en daarom koos ook Els voor een koperspiraal.

Heb je vragen over anticonceptie? Bekijk de veelgestelde vragen hier.