Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
pessarium

Een pessarium is een barrièremethode om zwangerschap te voorkomen. Benieuwd wat een pessarium is en hoe het werkt? Hier vind je de veelgestelde vragen over het pessarium.

Het pessarium is een anticonceptiemethode. Het is een kapje dat een barrière vormt voor zaadcellen die de baarmoedermond binnen willen dringen. Het portiokapje is gemaakt van siliconen en bevat geen hormonen. Een pessarium wordt kort voor het vrijen ingebracht en pas 6 uur na het vrijen verwijderd. Om een betrouwbare bescherming te garanderen, gebruik je een pessarium altijd samen met de pessarium gel.

Het pessarium werkt doordat het een barrière vormt voor zaadcellen die de baarmoedermond binnen willen dringen.

Een pessarium wordt kort voor het vrijen ingebracht. Maar nooit langer dan 2 uur van tevoren. Breng de pessarium gel aan in het midden van het siliconenmembraan en eventueel aan de randen. Je brengt het pessarium hetzelfde in als een tampon zodat het tussen de achterwand van de vagina en het schaambeen komt te liggen. Zo bedekt het pessarium de hele baarmoedermond. Pas 6 uur na het vrijen mag je het kapje verwijderen. Dan weet je zeker dat alle zaadcellen dood zijn. Na elk gebruik moet je het pessarium met water en zeep schoonmaken, hierna moet het met een zachte schone doek worden gedroogd. Synthetische reinigingsmiddelen of organische oplosmiddelen mogen hiervoor niet worden gebruikt. Je kunt het pessarium na het eerste gebruik 2 jaar lang opnieuw gebruiken. Oefen het inbrengen een paar keer voordat je het pessarium bij de geslachtsgemeenschap gebruikt.

Het pessarium is gemaakt van 100% medisch siliconen en hierop zijn geen bijwerkingen gemeld.

Bewaar een pessarium bij kamertemperatuur en gebruik het niet na de datum die op de verpakking staat. Je mag het pessarium ook niet vooraf eventjes testen, daardoor kan het pessarium beschadigen.

Je mag het pessarium niet gebruiken:

  • Tijdens de eerste 6 weken na bevalling/geboorte.
  • Als je bij een traditioneel pessarium tot nu toe de maat 85 mm en groter of 60 mm of kleiner hebt gebruikt.
  • Als je een vaginale infectie (bijvoorbeeld een schimmelinfectie of bacteriële vaginose) hebt. Gebruik gedurende de behandeling van je infectie een condoom. Na afloop van de behandeling dien je een nieuw pessarium aan te schaffen en te gebruiken om herinfectie te voorkomen.

Het is vrijwel uitgesloten dat pessarium breekt of scheurt. Indien je na het geslachtsverkeer toch een beschadiging van je pessarium vaststelt, bezoek dan zo spoedig mogelijk (binnen 5 dagen) een arts om eventueel een morning after pil te bespreken.

Nee, een glijmiddel op basis van siliconen en pessarium kunnen niet samen gebruikt worden. Glijmiddelen op basis van siliconenolie kunnen het pessarium aantasten. Gebruik daarom uitsluitend glijmiddel op waterbasis. Een glijmiddel op waterbasis heeft geen invloed op de toepassing en veiligheid van het pessarium. Je kunt ook de gel zelf als glijmiddel gebruiken. Dit bestaat voornamelijk uit melkzuur en cellulose en bevat geen conserveringsmiddelen.

Voel met je langste vinger (meestal je middelvinger) of het pessarium goed ligt. Controleer of het siliconenmembraan de baarmoedermond volledig bedekt en of de vingergreep goed in de holte achter het schaambeen ligt. Als dit het geval is dan ben je goed en zeker beschermd.

Het pessarium moet minimaal 6 uur blijven zitten na geslachtsgemeenschap. De zaadcellen zijn pas na 6 uur niet meer actief. Door 6 uur te wachten kun je een ongewenste zwangerschap voorkomen.

Net zoals bij het gebruik van een tampon kan het pessarium niet langer dan 24 uur onafgebroken blijven zitten in de vagina. Dit kan aanleiding zijn voor ongewenste groei van bacteriën. Als je toch vergeten bent om een pessarium binnen 24 uur uit de vagina te nemen, doe dit dan alsnog en raadpleeg je arts.

Geen enkel voorbehoedsmiddel biedt 100% bescherming tegen zwangerschap. Het pessarium is even effectief als een klassiek pessarium of condoom. De werking van het pessarium hangt in sterke mate af van het juiste gebruik. Het is belangrijk om het pessarium altijd te gebruiken in combinatie met de gel. Het pessarium moet altijd vóór het geslachtsverkeer worden ingebracht en pas na 6 uur worden verwijderd.

Past je huidige anticonceptie nog bij je?

Niet zeker over je huidige methode?

Dan past een andere anticonceptiemethode misschien beter bij je. Zo zijn er verschillende methoden waarbij je niet elke dag aan je anticonceptie hoeft te denken. Dat scheelt weer stress. Je huisarts kan je hier meer over vertellen.