Anticonceptie op reis

iStock_000011333058XLarge

Wanneer je op vakantie gaat of een reis gaat maken, mag anticonceptie zeker niet ontbreken op je checklist. Gebruik je nu een anticonceptiemethode waarmee je jouw menstruatie uit kunt stellen? Of ga je een langere tijd op reis en ben je daarvoor op zoek naar de best passende anticonceptie? Op deze pagina lees je alles over anticonceptie op reis.

Menstruatie uitstellen op vakantie

Met de anticonceptiepil, de anticonceptiering en de anticonceptiepleister kun je jouw menstruatie incidenteel uitstellen. Met de prikpil, het anticonceptiestaafje en het spiraaltje heb je zelf geen invloed op jouw menstruatie.

Welke anticonceptie bij een lange reis?

Wanneer je een langere tijd op reis gaat, is het fijn als je niet elke dag aan anticonceptie hoeft te denken. Misschien is er niet altijd een apotheek in de buurt met de juiste anticonceptiemethoden op voorraad of is je dagritme anders dan normaal waardoor de kans op vergeten groter is. Met de prikpil (3 maanden), het anticonceptiestaafje (3 jaar) of het spiraaltje (5 tot 10 jaar) ben je langere tijd beschermd.

De ervaring van Maaike

Maaike en haar vriend reizen met z’n tweeën een half jaar door Zuid-Amerika. Alles regelden ze van te voren: de vliegtickets, het geld, de backpacks en hun overnachtingen. Het enige waarover Maaike twijfelde, is wat met ze met de pil zou doen. Maaike gebruikte de combinatiepil. Maar stel dat ze onderweg diarree zou krijgen of ziek zou worden, was ze dan nog wel goed beschermd? Ze wilde zich daar niet druk over maken. Voor een korte vakantie is de pil eenmalig doorslikken ideaal. Maar nu ze een half jaar wegging, lag dat anders. Haar vriend opperde de prikpil, maar daarmee ben je maar 3 maanden beschermd. Een maandelijkse anticonceptiering was ook geen optie, je kunt er hiervan maar drie tegelijkertijd van de apotheek krijgen en bovendien moeten deze gekoeld bewaard worden. Er bleven 2 keuzes over: het spiraaltje en het anticonceptiestaafje. Ze liet zich adviseren door haar arts en besloot uiteindelijk voor het staafje te kiezen. Maaike is nu 3 jaar lang beschermd tegen zwangerschap.

Meer weten over anticonceptie op reis?

Bij onze veelgestelde vragen vind je nog meer informatie over anticonceptie op reis.