Reizen

iStock_000011333058XLargeMaaike en haar vriend reizen met z’n tweeën een half jaar door Zuid-Amerika. Ze hadden alles lang van tevoren geregeld: de vliegtickets, het geld, kaarten, waar ze zouden slapen. Het enige waar ze over hebben getwijfeld, was wat Maaike met de pil zou doen. Maaike gebruikte de combinatiepil. Maar stel dat ze onderweg diarree zou krijgen of ziek zou worden, was ze dan nog wel goed beschermd? Ze wilde zich daar niet druk over hoeven maken.

Kijk, voor een korte vakantie is de pil natuurlijk ideaal. Maaike heeft ‘m vaak genoeg ‘doorgeslikt’. Maar nu ze een half jaar weg ging, lag dat anders. Haar vriend opperde nog dat het misschien slim was om een prikpil te halen, maar daarmee ben je maar drie maanden beschermd. Een maandelijkse anticonceptiering kun je maar drie tegelijk bij de apotheek meekrijgen en een anticonceptiepleister zit zichtbaar op de huid als je op het strand ligt. Kortom, dit waren voor Maaike geen serieuze opties.

Er bleven twee opties over: een spiraaltje of een anticonceptiestaafje. Maaike liet zich adviseren door haar arts. Haar arts vertelde haar dat het plaatsen van een anticonceptiestaafje minder pijnlijk (vrijwel pijnloos) is dan het plaatsen van een spiraaltje. Voor Maaike reden om te kiezen voor het anticonceptiestaafje. Haar arts was niet getraind om dit staafje te plaatsen, dus werd ze doorverwezen naar een expert in de buurt van haar woonplaats. Maaike is nu drie jaar lang beschermd tegen zwangerschap en vertrekt over vier maanden naar Zuid-Amerika. Waar ze in ieder geval niet meer aan hoeft te denken, is haar anticonceptie.

Heb je vragen over anticonceptie? Bekijk de veelgestelde vragen hier.