Iedereen leeft zich op zijn of haar eigen manier uit op een festival. Van zwoel met de heupen wiegen tot wild op en neer springen. En zeg nou eerlijk: met het vrij-en-blijgevoel in je bol, een paar drankjes op en duizenden andere gezellige mensen om je heen gaan alle remmen binnen no-time los. Op zo’n meerdaagse party ontstaat er dan ook weleens een vrijpartij. Maar helaas wordt er nog te vaak aan onveilige seks gedaan. Tijd om daar verandering in te brengen! Met onze tips bereid jij je goed voor op het festivalseizoen.
6 x goed voorbereid losgaan
1. Pak ‘m in, die anticonceptie
De eerste stap is je anticonceptie niet vergeten. Zet het dus op nummer één van je festivalchecklist, boven je festivalticket, tentje en tandenborstel. Slik je de anticonceptiepil? Neem dan naast je reguliere strip een reservestrip mee. Dit geldt ook voor de anticonceptiepleister of anticonceptiering. Neem bovendien altijd een voorraadje barrièremethodes mee, zoals het condoom.
2. Bereid je voor op hete dagen
De anticonceptiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering kunnen niet goed tegen hitte of kou.
De betrouwbaarheid kan dan niet worden gegarandeerd. Loopt de temperatuur hoog op in je tentje? Bewaar deze vormen van anticonceptie dan in een isolerend tasje bijvoorbeeld, zonder koelelementen want dat is dan weer te koud.
3. Anticonceptie vergeten te gebruiken, wat nu?
Je hebt je anticonceptie wel meegenomen, maar vergeten te gebruiken. Wat nu?! In ons anticonceptie vergeten overzicht vind je voor elke anticonceptiemethode het antwoord op deze vraag.
4. Vrij veilig en voorkom SOA’s
Duik je de tent in met een nieuwe vlam? Van alle anticonceptiemethoden beschermt alleen het condoom tegen SOA’s.
5. Rommelende darmen of een slokje te veel op?
Viel de burrito van die ene hippe foodtruck toch niet zo goed? Of had je dat laatste biertje beter kunnen laten staan? Op festivals heb je door andere eetgewoonten kans dat je ziek wordt. Als je binnen 3-4 uur na het innemen van de anticonceptiepil ernstige diarree krijgt of moet braken, zijn de werkzame stoffen misschien niet helemaal door je lichaam opgenomen. De situatie is daardoor vergelijkbaar met die na het vergeten van een tablet. Neem daarom zo snel mogelijk een tweede tablet uit je reservestrip. Als het mogelijk is, moet je deze innemen binnen 12 uur na het tijdstip waarop je normaal je pil inneemt. Als dit niet mogelijk is of als de 12 uur voorbij zijn, raadpleeg dan anticonceptie vergeten.
De anticonceptiepleister en de anticonceptiering zijn andere anticonceptiemethoden waarvan de werking niet wordt verminderd bij diarree of braken.
6. Feesten zonder bezoek van opoe
Geen zin om ongesteld te zijn tijdens het festival? Met de meeste versies van de anticonceptiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering heb je invloed op de timing van je menstruatie. Met de prikpil, het anticonceptiestaafje en een spiraaltje kan dit niet.
Meer weten over anticonceptie?
In Nederland zijn er verschillende anticonceptiemethoden beschikbaar. Maar welke anticonceptie past dan het beste bij jou? Anticonceptie is er in alle soorten en maten. Zo zijn er anticonceptiemethoden met of zonder hormonen. Aan sommige methoden moet je elke dag denken en aan andere maar één keer in de 10 jaar. Bepaalde anticonceptiemiddelen kunnen jouw menstruatie beïnvloeden, andere juist helemaal niet. Ontdek welke anticonceptiemethode het beste bij jou past.
Bekijk alle anticonceptiemethoden
Festival agenda zomer 2018
- Concert at SEA, 29 en 30 juni, Renesse (NL)
- Down The Rabbit Hole, 29 juni t/m 1 juli, Beuningen (NL)
- WiSH Outdoor, 29 juni t/m 1 juli, Beek en Donk (NL)
- Rock Werchter, 5 t/m 8 juli, Werchter (BE)
- We Are Electric, 6 t/m 8 juli, Boxtel (NL)
- Dour Festival, 11 t/m 15 juli, Dour (BE)
- Zwarte Cross, 12 t/m 15 juli, Lichtenvoorde (NL)
- WOO HAH!, 13 t/m 15 juli, Hilvarenbeek (NL)
- Bospop, 14 en 15 juli, Weert (NL)
- Tomorrowland, 20 t/m 29 juli, Boom (BE)
- Dominator, 21 juli, Eersel (NL)
- Milkshake, 28 en 29 juli, Amsterdam (NL)
- Dekmantel, 1 t/m 5 augustus, Amsterdam (NL)
- Solar Weekend, 2 t/m 5 augustus, Roermond (NL)
- Dance Valley, 11 augustus, Spaarnwoude (NL)
- Lakedance, 11 augustus, Eindhoven (NL)
- Pukkelpop, 15 t/m 18 augustus, Hasselt (BE)
- Lowlands, 17 t/m 19 augustus, Biddinghuizen (NL)
- Mysteryland, 24 t/m 26 augustus, Haarlemmermeer (NL)
- Strandfestival Zand, 25 augustus, Almere (NL)
- Into The Great Wide Open, 30 augustus t/m 2 september, Vlieland (NL)
- Valtifest, 1 september, Amsterdam (NL)
- Appelpop , 7 en 8 september, Tiel (NL)
- Festyland , 12 en 13 oktober, Volkel (NL)