Chat met een apotheker!

Minipil

Je bent op zoek naar meer informatie om te zien welk anticonceptiemiddel het beste bij je past. De minipil is een van de middelen die we in Nederland kennen. De minipil kan je beschermen tegen zwangerschap. Maar wat is het verschil tussen de ‘gewone’ pil en de minipil? Lees over deze vorm van anticonceptie.

De minipil als anticonceptie

De anticonceptiepil zonder oestrogeen noemen we ook wel de minipil. Het is een klein pilletje dat je zelf inneemt en bedoeld is ter bescherming tegen zwangerschap. In de minipil zit alleen progestageen – het hormoon dat ervoor zorgt dat je niet zwanger wordt – en bevat dan ook maar één hormoon. Dat maakt de minipil geschikt voor mensen die borstvoeding geven.

Voor wie?

De minipil slik je elke dag op hetzelfde tijdstip. Het grootste verschil tussen de pil en de minipil is dat je geen stopweek inlast. Maar dit is voor iedereen verschillend en hoeft niet voor iedereen zo te zijn. De minipil kan voor jou een optie zijn als je geen oestrogeen mag gebruiken, last hebt van bijwerkingen die veroorzaakt worden door de pil of als je borstvoeding geeft.

Cerazette

De minipil kent een drietal soorten. De Cerazette minipil is daar één van. Cerazette is een oestrogeenvrije pil en kan je beschermen tegen zwangerschap. Lees alles over deze variant minipil.

Meer informatie

Delamonie

Meer weten over Delamonie? Deze minipil is één van de anticonceptiepillen zonder oestrogeen en kan je beschermen tegen zwangerschap.Lees hier alles over Delamonie.

Meer informatie

Desogestrel

Desogestrel is een vorm van anticonceptie zonder oestrogeen. Deze minipil bevat enkel het gelijknamige hormoon en kan beschermen tegen een zwangerschap. Lees hier alle informatie over Desogestrel.

Meer informatie

Zarelle

Op zoek naar een anticonceptie zonder oestrogeen? De Zarella minipil bevat enkel het hormoon desogestrel en kan je beschermen tegen zwangerschap. Vind hier alles over Zarelle.

Meer informatie

Eigenschappen

Dagelijks

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Deze pil is geschikt voor mensen die borstvoeding geven

Je kunt je menstruatie niet plannen

Meestal krijg je bij het slikken van de minipil geen menstruatie. Toch kan het zo zijn dat je af en toe last hebt van bloedverlies.

Vraag &
antwoord

Heb je een vraag over het gebruik van de minipil of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

In de hierna genoemde situaties mag je geen Delamonie gebruiken. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen voordat je met Delamonie begint. Je arts raadt je dan misschien een ander type pil aan of een heel andere (niet-hormonale) methode van anticonceptie.

  • Je allergisch bent voor één van de stoffen in dit geneesmiddel.
  • Je trombose hebt. Trombose is de vorming van een bloedstolsel waardoor een bloedvat kan worden afgesloten (bijvoorbeeld in een been [diepveneuze trombose] of in de longen [longembolie]).
  • Je geelzucht hebt (gele verkleuring van de huid) of een ernstige leveraandoening, of je hebt dit gehad, en je leverfunctie is nog niet normaal.
  • Je een vorm van kanker hebt die gevoelig is voor geslachtshormonen, zoals sommige soorten van borstkanker, of er bestaat een vermoeden dat je dit hebt.
  • Je onverklaarbare bloedingen uit de vagina hebt.
  • Bij overgevoeligheid voor pindanoten of soja.

Mocht een van de genoemde situaties ontstaan terwijl je Delamonie al gebruikt, dan moet je onmiddellijk stoppen en contact opnemen met je arts. Gebruik in de tussentijd een andere, niet-hormonale anticonceptiemethode.

Je gebruikt Delamonie door elke dag een pil te slikken. Als de pilstrip op is, begin je gewoon weer aan een nieuwe strip. Je hebt dus geen stopweek.

Als je alle tabletten volgens voorschrift hebt ingenomen en als je niet hebt overgegeven, geen ernstige diarree hebt gehad of andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je Cerazette volgens schema blijven innemen. Het is dan zeer onwaarschijnlijk dat je zwanger bent. Het uitblijven van een bloeding kan nou eenmaal voorkomen.

Als je niet alle tabletten volgens voorschrift hebt ingenomen of als de verwachte bloeding twee keer achter elkaar uitblijft, kun je zwanger zijn. Neem direct contact op met je arts. Begin niet met de volgende strip voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.

Ontdek hier de verschillen tussen alle anticonceptiemethoden

Vergelijk
anticonceptie
methoden

Iedereen is anders. De keuze voor een anticonceptiemethode is daarom ook per persoon verschillend. Wil je weten welke methode het beste bij jou past?

Vergelijk de methoden en ontdek het binnen een paar stappen.